Ezidiler TÜrkiye'den asker istedi

Ezidi toplumu liderinin oğlu ve Iraklı diplomat Breen Tahsin, Türkiye'den asker talep etti.

Ezidiler TÜrkiye'den asker istedi
Ezidiler TÜrkiye'den asker istedi
GİRİŞ 15.08.2014 12:28 GÜNCELLEME 15.08.2014 12:28

Ezidilerin "prens" olarak ifade ettikleri liderlerinden Tahsin Said Bek'in oğlu olan Breen Tahsin, Irak'taki Ezidilerin son durumuna ilişkin Anadolu Ajansı muhabirine konuştu. Tahsin, bölgedeki durumun giderek daha da kötüleşeceği uyarısında bulundu. IŞİD'in vahşetinden kaçmaya çalışan Ezidilerin Irak-Türkiye sınırında kaldığını vurgulayan Tahsin, "Sokakta yatıyorlar. Hepsi Türkiye'ye girmeyi bekliyor. Türkiye kapılarını Ezidilere açmalı, insani yardımda bulunmalı ve IŞİD'le mücadele edenlere silah desteği vermeli" ifadelerini kullandı.

Atamasının 3 yıl önce Irak'ın Manchester Başkonsolosluğu'na yapılmasıyla İngiltere'de yaşamaya başlayan Ezidi toplumu liderinin oğlu ve diplomat Breen Tahsin, IŞİD tehdidi nedeniyle Sincar Dağı'na sığınan ve dağda mahsur kalanların durumuna dikkati çekerek şöyle konuştu:

"IŞİD sadece Ezidilere tehlike arz etmiyor, herkes için tehlike oluşturuyor. Durum giderek kötüleşiyor. IŞİD'le mücadele edilmesi ve geri püskürtülmesi için bölgede askere ihtiyaç var. İngiltere ve ABD'nin mevcut haldeki insani yardımı yetersiz. İngiltere'nin yaptığı gıda ve su yardımlarından daha da fazlasına ihtiyacımız var. Dağda mahsur kalan yaşlılar, binlerce sığınmacı var.

Bu dağlar 20 kilometre boyunca devam ediyor. Sadece tek bir dağa bakarak orada kaç kişinin mahsur kaldığını söylemezsiniz. Bazıları ayağa bile kalkamayacak kadar hasta. Doktorların, sağlık görevlilerin gönderilmesi lazım, yoksa kaç sığınmacının olduğuna dair kesin bir rakamın bilinmesine imkan yok."

DEMOKRATİK BİR IRAK İSTENMİYOR

İngiltere başta olmak üzere Avrupa ülkelerine Ezidilere kapılarını açması için çağrıda bulunan Tahsin, "İngiltere milyonlarca sterlinlik gıda yardımı yaptı. Ancak bu insanların sadece gıdaya değil, güvenliğe de ihtiyacı var.

Irak'ta güvende değiller. Irak halkı için Türkiye, İngiltere'den daha fazlasını, daha iyisini yapabilir. Yardım sağlanması bakımından Türkiye, Irak'a yakınlığı ve ülkenin kuzeyinde sahip olduğu güçten dolayı İngiltere'den Fransa'dan, ABD'den daha iyi konumda. Türkiye'nin Irak'ta ABD ve İngiltere'den daha fazla gücü var" diye kaydetti.

Irak'taki mevcut durumun, Batılı güçlerin ülkeyi 2003'te işgal etmesiyle bağlantılı olup olmadığının sorulması üzerine Tahsin, kendisinin böyle düşünmediğini belirterek, eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin politikalarının ülkedeki karışıklıkta payı olduğunu söyledi. Irak'ın zengin bir ülke olduğunu vurgulayan Tahsin, Türkiye haricinde çoğu diğer ülkelerin "Irak'ın demokratik ve başarılı olmasını istemediğini" kaydetti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim