Mağdur edilen yine Suriyeli siviller

Lübnan'ın Suriye sınırındaki Arsal kasabasına, yüz binin üzerindeki Suriyeli, orduyla silahlı gruplar arasındaki çatışmaların mağduru oldu.

Mağdur edilen yine Suriyeli siviller
Mağdur edilen yine Suriyeli siviller
GİRİŞ 20.08.2014 17:05 GÜNCELLEME 20.08.2014 17:50

Lübnan'ın Suriye sınırındaki Arsal kasabasına, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak sığınan, yüz binin üzerindeki Suriyeli, ordu birlikleriyle silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmaların "en büyük mağduru" oldu.

Lübnan ordusuyla, Nusra Cephesi ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü arasında yaşanan çatışmalarda 2 ateş arasında kalan Suriyeliler, yaşadıkları çadır kentlerde olayların bitmesini bekledi. Bölgedeki birçok binanın yaşanamaz hale geldiği olaylarda, sığınmacıların çadırları yanarak yok oldu. Yerel halk, yangınlarda, 50'nin üzerinde Suriyeli sivilin hayatını kaybettiğini ifade ederken, Lübnan makamları bu konuda resmi rakam açıklamadı.

Lübnan ordusu tarafından giriş-çıkışların sıkı denetim altında tutulduğu Arsal'daki Babil çadır kentinde AA muhabirine yaşadıklarını anlatan Suriyeli sığınmacı Ümmü Gülsüm, "Savaş burada da peşimizi bırakmadı. Başımızı sokacak evimiz olamadığı için çadırlarda ölmeyi bekledik. Ordu ile IŞİD'in arasında kaldık" dedi.

 "Çok şükür yanarak ölenlerden olmadık"

Eşini Suriye'de kaybeden ve 7 çocuğu ile Arsal'a gelen Ümmü Gülsüm'ün en büyük korkusu ise bölgede çatışmaların yeniden başlaması. "Ha Lübnan ordusu ha IŞİD. İki taraf ta bizi insan olarak görmüyor" diyen Ümmü Gülsüm, çatışmalarda mermi ve roketlerin isabet ettiği çadırların yandığını, artık kalacak yerleri olmasa da "yanarak ölenlerden" olmadığı için şükrettiğini söyledi.

Suriye Türkmenlerinden Abdullah Abdü ise bir yıl buçuk yıldır Arsal'da olduklarını söyleyerek, Suriye'deki savaşın başladığı günden bu yana "en kötü günlerini" yaşadıklarını kaydetti.

"Toplam 17 nüfusuz. Çadırlarımız yandı. Tek bir çöpümüz bile yok. Geceleri yıkıntıların arasında uyuyoruz" diyen Abdü, daha güvenli yerlere gitmek istediklerini fakat Lübnan ordusunun, Arsal'dan çıkmalarına izin vermediğini iddia etti.

Olaylardan yaralı kurtulan ve ismini vermek istemeyen bir kamp sakini de " Çatışmalarda bacağımdan yara aldım fakat kimse yanıma bile yaklaşamadı. Çünkü ateş devam ediyordu. Çok kan kaybediyordum. Bir saat boyunca çatışmaların bitmesini, dua ederek bekledim" diye konuştu.

Lübnan'ın Suriye sınırındaki Arsal'da ordu birlikleri ve silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmalar, 7 Ağustos'ta son bulmuştu. Arsal kırsalına giren Nusra Cephesi ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, ateşkes uyarınca kademeli olarak bölgeden çekilirken, yanlarında rehin aldıkları güvenlik birimi mensuplarını da götürmüştü.

Ordu güçlerinin, IŞİD liderlerinden olduğu iddia edilen Ebu Ahmed el-Cuma'yı, Arsal'daki askeri barikatı geçişi sırasında gözaltına almasından sonra bölgede çatışmalar başlamıştı. Olaylarda, 17'si asker 50 kişi ölmüş, 86'sı asker 128 kişi de yaralanmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!