İşte Gazze'deki ateşkesin maddeleri

İsrail ile Filistin arasında imzalanan süresiz ateşkes mutabakatının detayları ortaya çıkmaya başladı.

İşte Gazze'deki ateşkesin maddeleri
İşte Gazze'deki ateşkesin maddeleri
GİRİŞ 27.08.2014 12:21 GÜNCELLEME 27.08.2014 17:24
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Her iki taraf da ateşkes sonrası anlaşmanın tam içeriğini ortaya koyan detaylı bir açıklama yapmaktan kaçındı. Ancak İsrail Dışişleri Bakanlığı, gelecek ay yeniden başlayacak dolaylı görüşmelerde müzakerelere devam edeceklerini ifade etti. Varılan mutabakata yönelik açıklamada, anlaşmanın 2012 yılında İsrail'in Gazze'ye düzenlediği "Bulut Operasyonu" sonrası yapılan ateşkesi temel alan anlaşma çerçevesinde olduğu belirtiliyor.

Anlaşmada dikkati çeken önemli unsur ise Hamas'ın talepleri olan, Gazze'ye liman ve havaalanı inşası konusunun Kahire'de gelecek ay yeniden yapılacak toplantılarda ortaya konacak yeni bir yol haritasının belirlenecek olması.

İsrail Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, "Hamas'la varılan ateşkeste, Mısır'ın önerisi olan ateşkes teklifi kabul edilmiş, daha önce Hamas'ın ret ettiği ateşkes kabul edilmiştir" denilerek, anlaşmaya varılan konular şöyle sıralandı:

ATEŞKES SÜRESİZ OLACAK

-Mısır'ın önerisi doğrultusunda Gazze'nin yeniden inşası için gereken malzemeler Gazze'ye transfer edilecek. Transfer, İsrail ve Gazze'de faaliyet gösteren uluslararası örgütler arasında bir gözetim mekanizmasına tabi olacak.

-Balıkçılık alanı gelecekte yeniden düzenlenecek, balık tutma alanının genişleme ihtimali değerlendirilecek.

UZLAŞI SAĞLANMAYAN KONULAR

Üzerinde daha sonra görüşülecek ve üzerinde henüz uzlaşı sağlanmayan konuların ise şunlar olduğu ifade edildi :

-İsrail, Hamas'ın savaşı sonlandırmak için istediği havaalanı, liman, mahkûmların serbest kalması ve çalışanların maaşlarının ödenmesi için para isteme şartlarını kabul etmemiştir.

-Hamas eğer ateşkese sadık kalırsa İsrail gelecek ay yeniden başlayacak dolaylı müzakerelerde Gazze'nin silahsızlandırılmasını gündeme alacak.

Öte yandan İsrail Bakanlar Kurulunda bazı bakanların anlaşmadan memnun olmadığı ve memnuniyetsizliklerini yüksek perdeden Başbakan Netanyahu'ya ilettikleri, İsrail medyasında isim verilmeden hükümet kaynaklarına dayandırılarak verildi. Anlaşmadan en fazla rahatsız olan kişinin ise İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman olduğu belirtildi.

Savaşın İsrail açısından bilançosu

Öte yandan ordudan yapılan resmi açıklamada, İsrail açısından savaşın bilançosu hakkında, şunlara yer verildi:

İsrail saldırılarda toplam 69 vatandaşını kaybetti. Savaş süresince Gazze'den İsrail'e 4 bin 562 roket atıldı. Bunlardan 224'ü doğrudan İsrail'deki şehirleri hedef aldı, atılan roketlerden 735'i "Demir Kubbe" savunma sistemi tarafından havada imha edildi.

YORUMLAR 2
  • Yusuf Aydın 9 yıl önce Şikayet Et
    2024 BAKALİM. istanbuldaki isirayil tuhumlari temizleyelim kaynagi keselim yer satmayın gürdugunyerde başinı ezin
    Cevapla
  • ilker Kesici 9 yıl önce Şikayet Et
    israil yıksın. israil yıksın biz imar edelim. israil yıksın biz imar edelim!!! O yıksın biz yapalım... Yapalım da, ha bize saldırmış ha oraya... Yıkarken müdahale etmiyoruz. Niye? Biz yapıyorsak biz yıktırmayalım arkadaş...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den uyarı! Kara bulut gibi çökecek! Dışarı çıkmayın...
Rusya açıkladı! Terör saldırısında acı bilanço