İran yargısından Ruhani'ye 'laiklik' uyarısı

İran Yargı Başkanından Ruhani hükümetine "laiklik" uyarısı yapıldı.

İran yargısından Ruhani'ye 'laiklik' uyarısı
İran yargısından Ruhani'ye 'laiklik' uyarısı
GİRİŞ 30.08.2014 09:05 GÜNCELLEME 30.08.2014 09:05

İran Yargı Gücü Başkanı Ayetullah Amuli Laricani, laik ideolojiye sahip kişilerin ülke yönetiminde önemli görevlere getirilmemesi gerektiğini söyledi.

Hükümet yetkililerinden anayasa ve rejimin ana çizgisini kabul etmeyen kişileri yöneticilik görevlerine getirmemelerini talep eden Laricani, buna neden olarak İran Anayasası'nın ikinci ilkesini gösterdi.

İran Anayasası'nın, İran İslam Cumhuriyeti'ni "tek bir yaratıcıya imanı ve onun emirleri karşısında teslimiyeti esas alan bir rejim" olarak tanımlayan ikinci ilkesini hatırlatan Laricani, "Bu ifade laikliğin İran İslam Cumhuriyeti'nde kabulü olmadığı anlamına gelir" dedi.

Anayasaya inanç ve bağlılığın gerekliliği göz önüne alındığında İran rejiminde laikliğin kabul edilemeyeceğini savunan Yargı Başkanı Laricani, "Ülke yönetimi için salt beşeri nizamın yeterli olabileceği inancı anayasanın ikinci ilkesinin reddidir. Anayasanın bu ilkesini kabul etmedikleri için laiklere yönetici görevlerinde yer verilmemelidir" diye konuştu.

Yargı Başkanı Laricani'nin açıklaması, meclisteki aşırı muhafazakar kanadın Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye yönelttiği "kabinesinde laik görüşe sahip ve ülkenin dini rejimini benimsemeyen isimlere yer verdiği" eleştirisini yeniden gündeme getirdi. İran basını bu açıklamayı cumhurbaşkanına uyarı olarak değerlendirdi. Laricani'nin açıklamasından birkaç gün önce, muhafazakar milletvekilleri, 2009 seçimlerinden sonraki protesto gösterilerine destek veren isimleri bakanlığında önemli görevlere atadığı gerekçesiyle Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Rıza Ferecidana hakkında güvensizlik önergesi vererek bakanı görevinden azletmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil