BM'den İran'a Lübnan için çağrı

BM Genel Sekreteri Ban, Lübnan'daki huzur ve biran önce bu ülkede cumhurbaşkanının seçilmesi için İran'ın yardımcı olmasını istedi

BM'den İran'a Lübnan için çağrı
BM'den İran'a Lübnan için çağrı
GİRİŞ 15.09.2014 00:39 GÜNCELLEME 15.09.2014 00:39

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Lübnan'daki huzurun korunması ve biran önce bu ülkede cumhurbaşkanının seçilmesi için İran'ın yardımcı olmasını istediği bildirildi.

İran resmi haber ajansı İRNA'da yer alan habere göre, Tahran'a gelen BM Medya ve Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Ofisi'nin Lübnan Direktörü Drake Plambly, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüştü. Plambly'in, Ban Ki-mun'un Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'e hitaben "Lübnan'daki huzurun korunması ve biran önce bu ülkede Cumhurbaşkanı seçilmesi konusunda İran'ın yardımcı olması" talebini içeren mesajını ilettiği belirtildi.

Bölgedeki gelişmeler ışığında Lübnan'daki siyasi durum ve güvenliğin ele alındığı görüşmede Plambly, İran'ın Lübnan'daki huzurun korunmasında konusunda üstlendiği rolden övgüyle söz etti.

Görüşmede, İran'ın BM'in bölgenin huzuru için gösterdiği çabaya destek verdiğini belirten Abdullahiyan, "İran, her zaman Lübnan'ın siyasi uyumunu gözetmiştir. Lübnan'ın siyasi uyumu ve güvenliği için her türlü desteği vermeye hazırız" diye konuştu.

Abdullahiyan, "Kim cumhurbaşkanı seçilir ve meclisin güven oyunu alırsa İran onu destekleyecektir" dedi.

Lübnan parlamentosunda 124 milletvekilinin katılımıyla gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasında, adaylardan Caca 48, Ulusal Direniş Cephesi Milletvekili Henry Hılu 16 oy alırken, 52 de boş oy kullanılmıştı. İlk turun ardından gerçekleştirilmesi planlanan oylama, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için Cuma günü 10. kez ertelendi. Mecliste Hizbullah ve ortakları ile muhalifleri 14 Mart Hareketi'nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması yanısıra Suriye'deki iç savaştan sonra daha da derinleşen "siyasi kutuplaşma", cumhurbaşkanı seçimini zorlaştırıyor.

Yeni seçilecek cumhurbaşkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise salt çoğunluğun oyunu alması gerekiyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir
"Para kulelerinde oklar Ekrem İmamoğlu'nu gösteriyor!"