IŞİD'in çıkışında ABD politikalarının rolü

ABD'li uzmanlar, IŞİD'i ortaya çıkaran ana etkenler arasında Obama'nın Irak politikasının yer aldığını belirtiyor.

IŞİD'in çıkışında ABD politikalarının rolü
IŞİD'in çıkışında ABD politikalarının rolü
GİRİŞ 18.09.2014 11:27 GÜNCELLEME 18.09.2014 11:27

Batı medyasında, IŞİD'in güçlenmesi ve bölgenin güvenliğini tehdit etmesine ilişkin art arda Türkiye'yi suçlayıcı haberler yayınlanırken bazı ABD'li uzmanlar IŞİD'e Obama yönetiminin Irak politikasının zemin hazırladığını savunuyor.

ABD ve Batı basınında IŞİD nedeniyle Türkiye'ye yönelik dozu gittikçe artan eleştirel haberlere yer veriliyor. Özellikle Newsweek, New York Times, Reuters, Wall StreetJournal, Washington Post gibi önde gelen medya organları IŞİD'in para ve militan kaynağını ya doğrudan Türkiye'den ya da Türkiye aracılığıyla elde ettiklerini iddia etti.

Reuters, konuya ilişkin son haberinde "Türkiye'nin gönülsüzlüğü ABD'nin IŞİD'e karşı oluşturacağı koalisyona zarar veriyor" başlığını kullanarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun IŞİD'e karşı düzenlenecek harekata Beşşar Esed'e fayda sağlayacağı gerekçesiyle isteksiz baktıklarını savundu.

The Wall Street Journal gazetesi ise Ankara'nın artık ABD için bir müttefik olmadığını yazdı. Türkiye'nin NATO üyesi olmasına karşın bir süredir ABD ve Batılı ülkelerin müttefiki ve dostu gibi davranmayı bıraktığını savunan gazete, İncirlik üssünden ABD uçaklarının IŞİD'e operasyon yapmasına izin verilmemesinin durumu zorlaştıracağını iddia etti.

"IŞİD Obama'nın politikaları sayesinde gelişti"

ABD basını ve yönetiminden IŞİD'e yönelik ittifaka destek vermediği iddiasıyla Türkiye'ye yönelik eleştiriler artarken bazı uzmanlar ise Irak ve Suriye'de IŞİD'in zemin bulması ve varlığını sürdürmesine Obama yönetiminin neden olduğunu vurguluyor.

Bu kişilerden biri olan ABD'nin eski BM temsilcilerinden kıdemli diplomat John Bolton, AA'ya yaptığı açıklamada, sorunun kaynağının ABD askerinin Irak'tan erken çekilmesi olduğunu belirtti.

Bunun Irak hükümeti üzerinde ABD'nin etkisini azalttığını ve İran'ın daha kolay nüfuz etmesine neden olduğunu ifade eden Bolton, "Eğer Obama üç yıl önce ABD askerlerini Irak'tan çekmeseydi şu andaki trajedi tümüyle önlenebilirdi. Obama askerleri çekerek, Irak'ta farklı unsurların bir arada yaşayabilme ve sürdürülebilir bir hükümet kurma imkanını ortadan kaldırdı" ifadesini kullandı.

Bolton, eski Başbakan Nuri el Maliki'nin Sünnileri dışlayan politikaları nedeniyle kabile liderlerinin ve Baas partisi yanlılarının IŞİD'e katılmaya itildiğini kaydetti. Bolton, Maliki'nin görevi bırakmasının hükümetteki İran etkisini azaltmadığına da dikkat çekti. 

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD üniversitelerindeki Gazze protestosu dalga dalga büyüyor! Netanyahu panikledi
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu