IŞİD'den daha tehlikeli! Suriye'de kuruldu

ABD istihbaratına göre Suriye'de oluşturulan Horosan örgütü IŞİD'den çok daha tehlikeli...

IŞİD'den daha tehlikeli! Suriye'de kuruldu
IŞİD'den daha tehlikeli! Suriye'de kuruldu
GİRİŞ 23.09.2014 08:21 GÜNCELLEME 23.09.2014 08:31
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

ABD güvenlik ve istihbarat kurumlarının raporlarına dayandırılan  New York Times Gazetesi haberine göre,  Suriye'de iki yıl önce faaliyete başlayan 'Horasan' örgütü,  Ortadoğu, Güneydoğu Asya ve Kuzey  Afrika ülkelerinden gelen  El-Kaide üyelerinden oluşturuldu.

Örgütün,  ABD ve yurtdışındaki kurumlarına karşı planladığı eylemlerden yola çıkarak 'ABD açısından IŞİD dahil diğer tüm yapılanmalardan ve gruplardan daha tehlikeli olduğu' iddiası dış basında sıklıkla yer alan  haberler arasında.

Örgüte El-Kaide liderlerinden Muhsin al-Fadhli'nin komutanlık ettiği öne sürülüyor. 33 yaşındaki Fadhli'nin, 11 Eylül 2001 öncesinde  Usame Bin Ladin'in yakın çevresine girdiği ve 11 Eylül'deki New York saldırılarına ilişkin planlardan haberdar olduğu iddia ediliyor. Suriye'de savaş başlamadan önce İran'da bulunan Fadhli, 10 yılı aşkın bir süredir ABD istihbaratının takibi altında...

Kamuoyu tarafından çok fazla bilinmeyen horasan (ingilizce Khorasan), ABD istihbarat örgütlerinin raporlarına göre hücreler halinde örgütleniyor ve bombalı saldırılar düzenliyor.

AP'de yer alan habere göre Horasan örgütü, şu anda  El Kaide'nin başında bulunan Ayman al-Zawahiri tarafından batılı ülkelerle savaşmak, havaalanı ve uçaklara bombalı saldırı düzenlemek amacıyla görevlendirildi.

İngiltere'de yayınlanan Independent'ta yer alan habere göre IŞİD ile Horasan arasındaki fark tek bir cümleyle özetlenebiliyor; IŞİD, hilafet ilan edip halifeliği sürdürmek isterken, Horasan örgütünün amacı ikinci bir 11 Eylül yaşatmak.

Örgüt bünyesinde özellikle  Yemen ve  Afganistan'dan gelen bomba yapım uzmanlarının bulunması, güvenlik ajansı NSA'in alarma geçmesine sebep oldu. Örgütün başında bulunan Muhsin al-Fadhli'nin özellikle tespiti zor patlayıcılar kullandığı ifade edildi. Analistler, ABD eski başkanı Bush'un 2005 konuşmalarında adı geçen Fadhli'nin ve örgütü Horasan'ın, IŞİD karşıtı mücadele karşısında zayıflayacak olan IŞİD'in tahtına oturacağı öngörüsünde bulunuyor.  Amerikan gizli servisinin Horasan örgütü açıklamasının ardından  CIA ve  Beyaz Saray'dan herhangi bir yorum yapılmadı.

YORUMLAR 6
  • vedat bakirel 9 yıl önce Şikayet Et
    bizim. gezi zekalılar çıkıp şimdide bunu Türkiye kurdu destekliyor derler..derlermi?derleeerr
    Cevapla
  • hasan dinler 9 yıl önce Şikayet Et
    suriye'de böyle bir grup yok. suriye mücahidlerini vurabilmek için uydurmuşlar resmen. ışidden daha tehlikeliymiş güya.
    Cevapla
  • La Diyebilmek 9 yıl önce Şikayet Et
    Yani siz el kaide ışid yok kende siz Asrı saadete mi yaşıyorsunuz????. Admalar diyor ki; biz 100 yıldır işgal altındayız yer altı yerüstü zenginlikleirmiz sömürlüyor ! kim ler tarfından işgalciler ve onların kukları tarfından... Kuklara saldırldığı zaman MİLLET çığlık atıyor vay mülsüman müslümanı öldüyor !!! öyle değil işte... İşgalcilere direk eylem yapılsa Yok bunar işgalcileri burya çağırmalrına sebep oluyor sömürmeye zemin hazlıyor diye çığlık atlıyor.. Bu örüğtler yeni çıktı bilmedin 25-30 yıl bundan önce KUDUS özgür müyüdü? İsrail orta doğuda yokmuydu sanıyorsunuz.. bu örüğtler yoken diğer beldelerde ise her şey gülügülstanlık mıydı? millet asrı sadetti mi yaşıyor du?...her coğrafyada Muhammed a.s dini şeriatı ile mi yönetiliyordu? YOK Bunların savaşmları için 1 TEK sebep bile yetereli Bir bedlede ya ALLAH ve RESSLÜn sözü geçer yada her hangi biri billeirn. bu savaş tercih savaşı dır
    Cevapla
  • pasa kara 9 yıl önce Şikayet Et
    amerikada israilde para cok. araplarda da akilsiz cok .tabiiki cia sabah aksam böyle canileri kurup kurup vuruyor.
    Cevapla
  • emre ayhan 9 yıl önce Şikayet Et
    amerika kontrolü . amerika kontrolü kaybedince yeni örgüt kurmuş, ışid katılımları önlemk için kontrolündeki horosan gidin bakın bu daha tehlikeli haberleri yapıyor.çünkü kontrollerinde... kontrolsüz güç güç değildir den yola çıkarak yeni yapılanmalar yapıyor.... ey israil kuklası amerika tez zamanda battığını grmek istiyoruz. her taşın altından senin oyunların çıkıyor....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı
Avrupa kulüpler sıralaması güncellendi! İlk 20'de 2 Türk takımı