ABD Erbil'de askeri üs kuracak

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD), Irak'ın Erbil kentinde askeri üs kuracağı iddia edildi.

ABD Erbil'de askeri üs kuracak
ABD Erbil'de askeri üs kuracak
GİRİŞ 22.10.2014 12:49 GÜNCELLEME 22.10.2014 13:24
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

AA'ya konuşan Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) bir kaynak, ABD'nin, Saddam Hüseyin döneminden kalan Erbil il sınırındaki Herir Askeri Havalimanı'nı üsse çevireceğini ileri sürdü. Yetkili, ilgili kararın kendilerine ulaşmasından sonra havalimanını boşaltma çalışmasına başladıklarını söyledi.

''ABD İÇİN STRATEJİK ÖNEME SAHİP''

Herir Askeri Havalimanı'nı bir hafta içinde boşaltacaklarını aktaran yetkili, yabancı ülke firmalarının da malzemelerini başka bölgelere taşıdığını ifade etti.

Adını açıklamak istemeyen bir başka yetkili de "Peşmerge Bakanlığı ve ABD askeri komutanlarından oluşan bir heyet, geçen ay burayı ziyaret etti. Daha sonra dört defa havalimanını incelemeye geldiler. Bu bölge, Türkiye, İran, Suriye ve Irak'a yakınlığı nedeniyle stratejik öneme sahip. Bu nedenle ABD'liler, bu üssü bir kez daha kullanmak istiyor" dedi.

HERİR HAVALİMANI

Herir Havalimanı, Irak'ın devrik başkanı Saddam Hüseyin döneminde askeri havalimanı olarak kullanılıyordu. Baas rejiminin 2003'te yıkılmasının ardından ABD, bir süre burayı askeri bölge olarak kullanmıştı. Uçak pistlerinin hazır olduğu havalimanı, İran'a 60 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Irak-İran savaşında savaş uçaklarının buradan da kalktığı ifade ediliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • herkese 9 yıl önce Şikayet Et
    BENİM MERAK ETTİĞİM BÖLGE ÜLKELERİ NE DİYECEK ? ?. Benim merak ettiğim bölge ülkeleri ne diyecek ? ?İRAN ın bu durumdan hiç ama hiç memnun olmayacagıkesin ! IRAK ta irandan farklı değil eger irandan farklı olsaydı askeri üssü k.ırak yerine ırakın içinde bir yere kurardı ABD TÜRKİYE ise kesinlikle memnun değil bundan adım gibi eminim,öncelikle ABD nin pkk destekçisi barzaniye yanaşması türkiye için oldukça rahatsız edici ! ! AYRICA artık türkiyenin büyük bir kısmı ABD yi müttefik olarak görmüyor zaten tersi olsa ABD incirliği kullanırdı,Kısacası bölgede kimse ABD yi istemıyor ABD de elinde sadece Barzani kaldıgı için oraya üs kuruyor AMA barzaninin büyük bir ateşle oynadıgı kesin ! ! Türkiye,rak ve iran çokta uzun olmayan bir zamanda K.ırak yönetimine AMBARGO uygulamaya kalkarlarsa hiç şaşırmam AMA bu sefer kobani gibi ambargonun kalkması için yapılan ABD baskısı hiç ama hiç işe yaramaz ! ! BU ARADA batının neden irana yaklaştıgı hatta paralarını serbest bıraktıgı anlaşıldı;bu esnada k.ıraka ABD üssüne iranın sesini çıkarmasını önlemek
    Cevapla
  • olcay çelik 9 yıl önce Şikayet Et
    erbakan hoca. son dönemlerde yayınlanan videosu aklıma geldi amerikalı yarbay bakın ne diyor kuzey ıraktakilerinin uçakları olacak tankları olacak
    Cevapla
  • herkese 9 yıl önce Şikayet Et
    O HALDE DERHAL İNCİRLİK'İ KAPATMALI ! ! !. Demekki ABD nin artık incirliğe ihtiyacı yok ! ! O halde derhal incirlik'i kapatmalı ve defolup gitmeli ! ! ! Türkiye ABD ye incirliği kapatmasını söylemeli ! ! !
    Cevapla
  • Ejder Ejderha 9 yıl önce Şikayet Et
    incirlik. abd'ye kafa tutmaya kalkarsan elindeki incirlik kozunu böyle alır adamın elinden.
    Cevapla
  • hakan utku 9 yıl önce Şikayet Et
    malesef. kuzey Irak ta petrol bitene kadar, Amerika, Kürk kardeşlerimizi piyon gibi kullanacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!
Rezalet! 23 Nisan kutlaması adı altında yapılan etkinlik pes dedirtti