Çin’den İran’la güçlü askeri işbirliği

Çin, İran ile askeri işbirliğini daha da güçlendirmek istediğini açıkladı.

Çin’den İran’la güçlü askeri işbirliği
Çin’den İran’la güçlü askeri işbirliği
GİRİŞ 23.10.2014 17:38 GÜNCELLEME 23.10.2014 17:38
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Geçen ay İran ile Çin donanmaları arasında Basra Körfezi’nde gerçekleşen ortak askeri tatbikatın ardından, İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Habibullah Seyyari Pekin’i ziyaret etti. 

Çin medyasına göre, Çin Savunma Bakanı Chang Wanquan, bugün başkent Pekin’de İranlı komutan ile bir araya geldi. Chang görüşmede, son yıllarda iki ülke donanmaları arasındaki temasların yoğunlaştığını ve İran ordusuyla ilişkileri geliştirmeye ve işbirliğini sürdürmeye hazır olduklarını söyledi. Chang, iki ordu arasında daha faydacı işbirliği ve ilişkilerin kesintisiz gelişimini arzuladıklarını da ifade etti.

Amiral Seyyari ise Çin donanmasının başarılardan övgüyle söz etti ve Çin'le ilişkilerin gelişmesine büyük önem verdiklerini, iki ordu arasında güçlü işbirliği arzuladıklarını dile getirdi.

Gözlemciler, Çin’in, Asya Pasifik bölgesinde ABD’nin donanma ağırlığını kırmak için Washington’un rakipleri olan Rusya gibi ülkelerle yakın askeri ilişkiler tesis etmekte olduğunu belirtiyor. İran’ın nükleer programından dolayı uluslar arası toplumun ortak çabalarına katılan Pekin yönetimi, diğer taraftan Tahran ile yakın ekonomik ilişkilerini sürdürüyor.

Çin aynı zamanda uzak sulardaki kabiliyetini arttırmak için de son zamanlarda değişik operasyonlara katılıyor. 

Geçen ay Basra Körfezi’nde İran ile beş gün süren kurtarma tatbikatına Çin, Bender Abbas Limanı'na demirleyen bir destroyer ve bir füze firkateyni ile katılmıştı.
Bilindiği gibi Çin donanması 2008’in sonlarında Somali kıyılarında düzenli anti-korsan devriyelerinde yer almıştı. Çin’in bu adımının, ekonomisinin gelişmesine paralel olarak ihtiyaç duyduğu Orta Doğu’daki enerji kaynaklarına ulaşımda okyanus bağlantılarını korumaya yönelik bir hareket olarak da görüldüğü yorumları yapılmıştı.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 1
  • mirages 9 yıl önce Şikayet Et
    Nereye yönelik askeri işbirliği?. Yec'üc Mec'üc'ün ayak sesleri mi?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: KAAN 2028'de yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer