İran'dan nükleer şartı

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Tahtrevançi: "Nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılabilmesi için ambargonun tümüyle kaldırılması şart."

İran'dan nükleer şartı
İran'dan nükleer şartı
GİRİŞ 28.10.2014 13:52 GÜNCELLEME 28.10.2014 13:52

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Tahtrevançi, nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılabilmesi için ambargonun tümüyle kaldırılmasının şart olduğunu söyledi.

Devlet televizyonuna konuşan Tahtrevançi, "Batılılar, nükleer enerji müzakerelerinde anlaşmaya varılmasını istiyorlarsa hiçbir bahanenin ardına sığınmadan uygulanan ambargoları tamamen kaldırmalı ve İran'ın gerçeklerini kabul etmelidir" dedi.

Ambargoların tek tek kaldırılmasını kabul etmeyeceklerini dile getiren Tahtrevançi, "İlk merhalede mali, ikinci aşamada ticari ve diğerinde ise siyasi ambargonun parça parça kaldırılacağı süreci kabul etmiyoruz. Ambargoların hepsinin birlikte kaldırılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Tahtrevançi, uranyum zenginleştirme çalışmalarına ciddiyetle devam edeceklerini vurgulayarak, "Biz, göstermelik sıradan nükleer enerji programı yürütmeyeceğiz. Uranyum zenginleştirme faaliyetlerini ciddiyetle sürdüreceğiz. Aksi takdirde hedefimiz olan 190 bin santrifüje ulaşmamız mümkün olmayacaktır" diye konuştu.

"Müzakerelerin uzamasını istemiyoruz"

Tahtrevançi, müzakerelerin uzamasını istemediklerini, 5+1 ülkelerinin soruna iyi niyetle yaklaşmaları durumunda anlaşmanın planlanan süre içerisinde tamamlanacağını sözlerine ekledi.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013 tarihinde yapılan müzakerelerde geçici anlaşmaya varılmış ve bu anlaşma uyarınca taraflar arasında 20 Temmuz'a kadar kapsamlı anlaşmaya ulaşılması öngörülmüştü. Ancak farklılıkların giderilememesi nedeniyle müzakereler 24 Kasım'a kadar uzatılmıştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...