ABD'nin IŞİD planı: Birleşik Irak gücü

IŞİD’in elindeki Musul’a kara operasyonu için düğmeye basan ABD, 3 aydır yürüttüğü askeri planlamada son aşamaya geldi.

ABD'nin IŞİD planı: Birleşik Irak gücü
ABD'nin IŞİD planı: Birleşik Irak gücü
GİRİŞ 15.11.2014 08:51 GÜNCELLEME 15.11.2014 12:07
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

“IŞİD’e karşı bir stratejimiz yok” diyen Obama yönetiminin, yerel unsurların da katılımı ile Musul’a operasyon hazırlıkları başlattığı öğrenildi.  Operasyon, Musul kentini tek kurşun dahi sıkmadan 4 saatte IŞİD’e teslim eden Irak ordusu, Iraklı Şii milis güçleri ve Kürt yönetimine bağlı peşmergelerin desteği ile yapılacak. ABD Temsilciler Meclis Silahlı Hizmetler Komitesi’nde konuşan ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Musul’un ve Irak’ın Suriye sınırı yakınındaki bölgelerin IŞİD’den geri alınması için sınırlı sayıda ABD askerinin, Irak ordusuna destek vermek üzere konuşlanabileceğini belirtti.

ÇOK ZOR OLACAK

Yerel kaynaklar, ABD’nin 80 bin kişilik eğitimli askeri bir güçler Musul için bir operasyon hazırlığı içinde olduğunu ileri sürüyorlar. Askeri yetkililer, Irak ordusunun, Iraklı Şii milis güçleri Bedir Tuğayları, Mehdi Ordusu ve Ashabül Hak, Kürt yönetimine bağlı peşmergeler ve Sünni Sahva ordusundan olaşacak 78 bin kişilik bir organizasyon için çalışmaların başlatıldığını ancak bu organizasyonun çok zor olacağına da vurgu yapıyorlar. ABD’nin 80 bin kişilik bir grupla düzenlemeyi planladığı operasyon için en az 2 bin asker takviyesi yapacağının da iletiyor.

TOPOGRAFİK ÇALIŞMA

22 Ekim’den buyana Musul’un 3 etrafında topoğrafik alan çalışmaları başlatan ABD’li askeri danışmanların Washington’a ABD’nin olası kara operasyona aktif destek vermemesi durumunda Iraklı yerel güçlerin tek başına bunu başarmalarının zor olacağının mesajının iletildiği kaydedildi. ABD’li yetkililer, 29 Haziran’dan bu yana Iraklı askeri yetkilikler ve Kürt yetkililerle tam 9 güvenlik toplantısı gerçekleştirdi.

ERBİL BİRAZ ÇEKİNCELİ

Toplantılarda ABD, "Musul’un kontrolü IŞİD’den alınmadan Irak’ın güvenliğinin sağlanması zor” tezi üzerinden hareket ederken, hava operasyonlarının dışında kara operasyonun gerekli olduğuna her fırsatta vurgu yaptığı belirtildi. Diğer taraftan Erbil yönetiminin de Bağdat’ın kendilerini siyasi ve maddi kısıtlamalarla IŞİD’e karşı engellediği mesajını verdiği öğrenildi. ABD’li danışmaların Iraklı silahlı güçleri kara operasyonuna motivasyon çabaları şimdilik sadece Erbil yönetiminden kabul görürken, Bağdat kentin 72 km dışında hala IŞİD’e karşı savunma durumunda.

BAĞDADİ: SALDIRACAKLAR

Öldüğü ileri sürülen IŞİD lideri Bağdadi’nin yeni bir ses kaydı yayımlandı. Bağdadi, hava saldırılarının işe yaramadığını belirterek, ‘Haçlılar ve Yahudiler yakında kara harekatına girişecekler” dedi.  Bağdadi, orjinal olup olmadığı henüz belli olmayan kayıtta, hakimiyet alanlarının Irak ve Suriye ile sınırlı kalmadığını Mısır, Cezayir, Yemen, Tunus, Suudi Arabistan gibi coğrafyalara kadar yayıldığını savundu.

PETROL ANLAŞMASI

Irak hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) petrol ihracında anlaşmaya vardı. Anlaşmaya göre, Bağdat yönetiminin, Kürt bölgesel hükümetine ilk adımda 500 milyon dolar ödeme yapacağı, Kürt yönetiminin de, günlük 150 bin varil petrolü, Irak hükümeti üzerinden ihraç edeceği belirtildi.

İNGİLİZ - ESED ORTAKLIĞI

İngiltere’de, eski Guantanamo mağdurlarından Moazzam Begg, “İngiliz istihbaratının Beşşar Esed'le işbirliği yaptığına dair kanıtlar bulduğunu” söyledi. 2012'de Batı’nın muhalifleri desteklediği bir dönemde Suriye’ye iki kez bulunduğunu belirten Begg, gidiş amacının, ABD’nin ve İngiltere’nin yürüttüğü “şüphelilerin yasa dışı transferi” programıyla ilgili olduğunu kaydetti. 

Kaynak: Çetiner Çetin - Yeni Şafak

YORUMLAR 2
  • PLAN 9 yıl önce Şikayet Et
    Kukla bir devlet kurup, boru hatlarını Hayfa'ya indirmek. Hayfa'yı Enerji merkezi yapmak.
    Cevapla
  • burhan 9 yıl önce Şikayet Et
    abd kürtleri kuyu bekçisi yaptı :)) :)))
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Fidan: Netahyahu bölgeyi savaşa sürüklemeye çalışıyor
Kabinede değişiklik olacak mı? AK Parti'den son dakika açıklaması