Diktatöre beraat öfkesine polis kurşunu

Arap Baharı ile diktatörü deviren Mısır halkı, 2013’teki darbenin ardından Mübarek'i aklayan mahkeme kararı ile birlikte ikinci kez yıkıldı.

Diktatöre beraat öfkesine polis kurşunu
Diktatöre beraat öfkesine polis kurşunu
GİRİŞ 01.12.2014 09:32 GÜNCELLEME 01.12.2014 09:38

Binlerce kişi sokağa döküldü. Devrim sırasında öldürülen 900’e yakın göstericinin aileleri şokta: “Kararı duyunca beynimizden vurulmuşa döndük.”

Mısır’da 30 yıllık diktatörlük dönemi 2011 devrimi ile son bulan devrik lider Hüsnü Mübarek’in 900’e yakın göstericinin öldürülmesi olayından aklanması ülkede infiale yol açtı. 2013’te Abdulfettah es-Sisi’nin askeri darbe ile yönetme el koyması ile devrim kazanımları büyük yara alırken, Mübarek için önceki gün verilen beraat kararı da cunta yönetimine olan öfkeyi ikiye katladı. Başkent Kahire’de yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı gösterilerde polisin müdahalesi yine sert oldu.

İKİ KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Beraat kararının ardından sokağa çıkma çağrılarının yapıldığı ülkede, Tahrir Meydanı’nın bitişiğinde yer alan Abdulmunim Riyad Meydanı’na çok sayıda kişi akın etti. Güvenlik güçleri, Tahrir Meydanı çevresinde, Mübarek hakkında verilen beraat kararını protesto eden göstericilere göz yaşartıcı gazın yanı sıra gerçek mermilerle de müdahale etti. Saldırılara hedef olan 2 gösterici hayatını kaybetti, 9 kişi de yaralandı. Mısır polisi, aralarında 4 gazetecinin de bulunduğu 85 kişiyi gözaltına aldı.

‘KANLARI BOŞUNA AKTI’

Öte yandan Mübarek hakkında çıkan aklanma kararına sosyal medyadan da tepkiler yükseldi. “Arap Baharı” göstericilerinden İyad el Bağdadi Twitter’da “Mübarek’in aklanması Sisi’nin cumhurbaşkanı olması kadar şaşırtıcıydı” yorumunda bulundu. 2011 yılında gösterilerde öldürülen 19 yaşındaki gösterici Ahmet Halife’nin babası ise karar hakkında Reuters’a “Bu siyasi bir karar. Mahkeme kararını öğrenince beynimizden vurulmuşa döndük” açıklamasını yaptı. 
Devrim sırasında oğlu  bir polis istasyonunun dışında vurularak öldürülen AFP’ye konuşan Mustafa Mursi isimli bir Mısırlı da “Mahkemenin kararı zalimce. Oğlumun kanı boş yere aktı” ifadelerini kullandı. Devrik lider Hüsnü Mübarek, dönemin İçişleri Bakanı Habib Adli ve 6 yardımcısı hakkındaki davaların önceki yapılan duruşmaların üçünde beraat, birinde zaman aşımı ve birinde de “hakkında dava açılamaz” kararı alınmıştı.

‘Derin devletin dönüşü’

Hüsnü Mübarek’in darbe ile işbaşına gelen Abdulfettah es-Sisi tarafından aklanmasını “derin devletin geri dönüşü” olarak nitelendiriliyor. The Daily Beast yazarı Jamie Dettmer, öldürülen demokrasi yanlısı göstericilerin yakını olan kişilerin yargı kararını “Sisi darbesinin zirvesi” olarak gördüğüne dikkat çekti. Dettmer ayrıca, Mısır yargısının Mübarek ile ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yargılanmasında taban tabana zıt bir tavırda olduğunun altını çizdi. Mübarek’in suçları Sisi rejimi tarafından doğrudan aklanırken, demokrasi yanlısı Müslüman Kardeşler ve sol görüşlü bazı göstericilerin hala yargılanmayı beklemesini hatırlattı. 

Öğrenciler ayakta

Mısır mahkemesinin kararı üniversite öğrencilerini de sokağa döktü. Kahire Üniversitesi, İskenderiyye Üniversitesi, Ezher Üniversitesi, Zekazik Üniversitesi, Mansura Üniversitesi, Beni Suveyf Üiversitesi, Feyyum Üniversitesi, Suveyş Üniversitesi, Menufiye Üniversitesi ve Minya Üniversitesi öğrencileri kampüslerinde toplanarak “2011 Arap Baharı esnasında göstericilerin kasten ölümüne sebep olmakla yargılanan” Mübarek’in aklanmasına tepki gösterdi. Protestolarda 11 öğrenci gözaltına alındı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor
İsrail'i korku sardı! Yaptırımlar gelebilir - Gazete manşetleri