Erbil ve Bağdat petrol konusunda anlaştı

Irak hükümeti ve Kürdistan yönetimi arasındaki petrol ve bütçe tartışmaları anlaşma ile sonuçlandı.

Erbil ve Bağdat petrol konusunda anlaştı
Erbil ve Bağdat petrol konusunda anlaştı
GİRİŞ 02.12.2014 11:50 GÜNCELLEME 04.12.2014 17:19

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Irak Parlamentosu Milletvekili Renas Cano, Erbil yönetimiyle Bağdat hükümetinin bütçe paylaşımı ve petrol ihracında nihai bir anlaşmaya vardıklarını belirtti.

Cano, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre Erbil yönetimi, kendi bölgesinde ürettiği petrolün günlük 250 bin varilini, Kerkük'te çıkarılan petrolün ise 300 bin varilini Irak merkezi hükümetine verecek. Buna karşılık merkezi hükümet, Kürdistan bölgesinin Irak genel bütçesinden alacağı yüzde 17'li payı kesintisiz ödeyecek" dedi.

Kürt yönetiminin fedakarlık yaparak anlaşmayı kabul ettiğini savunan Cano, "Irak'ın mali durumu kötü durumda. Özellikle petrol varil fiyatlarının düşmesi mali krizi derinleştirdi. Kürdistan hükümeti, sorunların çözümü için Irak merkezi hükümetine bir fırsat sundu" diye konuştu.

Bağdat ile Erbil, petrol ihracı ve bütçe paylaşımında yaşadıkları sorunları çözmek için 13 Kasım'da uzlaşmaya varmıştı. Buna göre Irak hükümeti, Kürt yönetimine bütçeden ilk etapta 500 milyon dolar göndermeyi, Erbil ise bunun karşılığında Ceyhan'daki petrolün günlük 150 bin varilini Bağdat'a vermeyi kabul etmişti.

Nihai anlaşma için başkent Bağdat'ta önceki gün ve dün heyetler arası görüşmeler yapıldı. Başbakanı Neçirvan Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, Maliye Bakanı Rebaz Muhammet ve Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi'den oluşan Kürt Bölgesel Yönetimi heyeti, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi başkanlığındaki heyetle üç kez bir araya geldi. Görüşmeler sonucu nihai anlaşmaya varıldığı ileri sürüldü. Ancak her iki taraf da konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı