Rusya ile Mısır arasında kritik görüşme

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesini önemsediğini belirtti.

Rusya ile Mısır arasında kritik görüşme
Rusya ile Mısır arasında kritik görüşme
GİRİŞ 16.12.2014 19:12 GÜNCELLEME 16.12.2014 19:12

Sisi, başkent Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich, Rusya enerji ve ziraat bakan yardımcıları ile Rusya'nın Kahire Büyükelçisini kabul etti. Görüşmede, Mısır enerji ve tarım bakanları da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Sisi, Afrikaya ihracatı kolaylaştıracak silo inşası ve tahıl depolanması konusunda işbirliği de aralarında bulunmak üzere farklı alanlarda Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesini önemsediğini ifade etti.

Mısır'daki, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde inşa edilen fabrikaların yeniden yapılandırılmasını isteyen Sisi, "Mısır, Rusya'ya sadece ülke içinde umut verici bir fırsat sunmuyor. Sudan, Etiyopya gibi büyük pazarlarla ticaretini kolaylaştıracak geçiş imkanı da sağlıyor. Bu da umut verici bir yatırım ve ortak çalışma fırsatı veriyor" dedi.

Sisi, Mısır hükümeti ve halkının, Rusya ve kişisel olarak Mısırlıların saygısını kazanan Devlet Başkanı Vladimir Putin ile olan ilişkilerden onur duyduğunu belirterek, Mısır halkı ve hükümetinin, Rusya'yı "gerçek bir ortak ve sadık bir dost" olarak gördüğünü kaydetti.

"Mısır, Ortadoğu'da Rusya'nın ana ortağı"

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich, "Mısır'ın Ortadoğu'da Rusya'nın ana ortağı" ve uluslararası düzeyde de en önemli ortaklarından biri olduğunu vurguladı.

Son dönemde karşılıklı ticaret hacminde gözle görülür gelişme yaşandığını ve Rusya'dan Mısır'a giden turist sayısında artış yaşandığına işaret eden Dvorkovich, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelecekte daha da ilerleyeceğine değindi.

Dvorkovich, ayrıca, ülkesinin Mısır, Kazakistan ve Belarus'u da içine alan Avrasya Gümrük Birliği'nde serbest ticaret bölgesi oluşturmak istediğini aktardı.

Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre, geçen yılın ilk yarısında 355,8 milyon dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacmi, yüzde 27,6 artarak 2014'ün aynı döneminde 454 milyon dolara ulaştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü