Sayıları 1 milyona ulaştı!

Irak'ta IŞİD'in saldırılarından kaçan Türkmen ve Ezidilerin sayısının bir milyona, ölenlerin sayısının ise 6 bine ulaştığı bildirildi.

Sayıları 1 milyona ulaştı!
Sayıları 1 milyona ulaştı!
GİRİŞ 21.12.2014 19:24 GÜNCELLEME 21.12.2014 19:24

Irak İnsan Hakları Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Hristiyan, Ezidi ve Sabii Dinleri Vakıflar Kurulu ile Göç ve Göçmenler Bakanlığının hazırladığı istatistiğe göre, 350 bini Sincar'dan olmak üzere 400 bin Ezidi'nin daha güvenli bölgelere göç ettiği, 5 bin Ezidi'nin de saldırılarda öldüğü ifade edildi.

Açıklamada, terör örgütü IŞİD tarafından kaçırılan ya da kaybolan Ezidi kadınların sayısının ise 2 bin 500'e ulaştığı, kaçırılan 300 kadının ise serbest bırakıldığı belirtildi.

Bakanlığın açıklamasında, IŞİD'in Ninova, Salahaddin, Kerkük ve Diyala'yı hedef alması sonucu binden fazla Türkmen'in öldüğü, 600 bin Türkmen'in de göç etmek zorunda kaldığı kaydedildi.

Musul'da Ezidi nüfusuyla bilinen Şengal ilçesi, Peşmerge güçlerinin 3 Ağustos'ta çekilmesiyle terör örgütü IŞİD'in eline geçmişti. Bunun üzerine ilçe ve köylerini terkeden 30 bin Ezidi, Şengal Dağı'na sığınmıştı. Bu Ezidilerin 20 bini güvenli kara koridorunun açılmasıyla Halk Savunma Birlikleri (YPG) kontrolündeki Suriye sınırı güzergahından Irak'ın Duhok iline nakledilmişti.

Dağda bir hafta aç ve susuz kalan ve saatler süren yolculuğun ardından kurtulan Ezidilerin, yaşadıkları dünyanın dikkatini çekmişti. IŞİD'in, kendilerine özgü dini inanışları olan Ezidilere saldırması, Irak'a yönelik askeri ve insani yardımları hızlandırmıştı. Şengal Dağı'nda hala 10 bin Ezidi olduğu ifade ediliyor. Irak hükümeti, helikopterlerle bölgedeki Ezidilere belli aralıklarla insani yardım ulaştırıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...