İsrail'den Golan'da petrol arama izni

İsrail, Golan tepelerindeki petrol kazılarının yasağını kaldırdı. Uluslararası kanunları ihlal ederek şirketlere kazı yapma izni verdi.

İsrail'den Golan'da petrol arama izni
İsrail'den Golan'da petrol arama izni
GİRİŞ 26.12.2014 09:20 GÜNCELLEME 26.12.2014 09:54

İsrail yüksek mahkemesinin kararıyla İsrail işgal ettiği Golan Tepelerinde yirmi yıl sonra petrol arama çalışmalarını yeniden başlattı. Geçen yıl iznini verdiği ancak çevreci tepkiler var diyerek ertelenen çalışmalara mahkeme izin verdi.

ROTHSCHİLD VE CHENEY

Golan ’da petrol arayacak Afek şirketine İsrail’in eski altyapı bakanı ve Yemen asıllı yedek ordu Generali Effie Eİtam başkanlık yapıyor. Şirketin diğer ortakları da ilgi çekici. İngiliz Yahudi’si milyarder Jacop Rothschild, İngiliz milyarder Robert Merdah ve yönetim kurulu üyesi olarak ABD eski başkan yardımcısı Dick Cheney; Afek ve Genie ortaklığının bilinen isimlerinden.

20 YILLIK PLAN

20 yıl öncesinde İshak Rabin hükümeti aynı bölgede petrol arama kazılarına izin vermişti, ancak Ürdün ve Filistin Kurtuluş Örgütü ile bu esnada barış görüşmeleri sürdüğü için bu kararından vazgeçti.

İŞGALCİ İZNİ

Mart 2013 te İsrail enerji bakanlığı uluslararası geçerliliği olmayan bir izinle Genie Enerji adındaki İsrail-ABD ortaklı şirkete kazı izni vermişti. Golan tepelerinin siyasi statüsü konusunda Suriye ile sorunlar yaşayan İsrail bölgenin kendisine ait olduğunu iddia ediyor. Golan tepeleri 1982’den bu yana İsrail işgalinde.

NEDEN ÖNEMLİ?

Golan tepeleri, İsrail’in su ihtiyacını karşıladığı Galile Gölü’ne kadar uzanıyor. Bu göl İsrail’in tek büyük yüzeysel su rezervuarıdır. İsrail yıllık su ihtiyacının yüzde 15’ini bu bölgeden karşılar. Bölgedeki genel su ihtiyacı nedeniyle Golan’daki su kaynakları askeri operasyonların da önüne geçmiştir.

KAYNAK: VAHDET
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TSK'dan terör örgütüne büyük darbe: 19 terörist etkisiz hale getirildi!
AK Parti'de vekillere sosyal medya uyarısı: Daha hassas olun