Vurulan Yunan gemisi halen Libya karasularında

Libya'da Hafter güçlerince vurulan Yunan gemisinin halen ülke karasularında olduğu söylendi.

Vurulan Yunan gemisi halen Libya karasularında
Vurulan Yunan gemisi halen Libya karasularında
GİRİŞ 06.01.2015 12:49 GÜNCELLEME 06.01.2015 12:58

Trablus hükümetine bağlı Libya Milli Petrol Kurumu (NOC), dün, emekli general Halife Hafter'e bağlı güçler tarafından ülkenin doğusundaki Derne limanı açıklarında vurulan Yunanistan bandrollü "Araevo" adlı petrol yüklü tankerin halen Libya karasularında bulunduğunu duyurdu.

NOC Sözcüsü Muhammed el-Harari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mürettebattan 2 kişi öldü, yaralanan 2 kişi ise Derne Hastanesi'nde tedavi görüyor" dedi.

Yunan tankerinin izinsiz şekilde Libya kıyılarına girdiğini yalanlayan ve yönetimin bilgisi dahilinde halen Libya karasularında bulunduğuna işaret eden Hariri, "Kurum, kent yakınındaki Nasır Hava Üssü de dahil olmak üzere bütün sorumlu taraflara söz konusu tankerin varışı, yönü ve görevi hakkında bilgi verdi" diye konuştu.

NOC'dan yapılan yazılı açıklamada da "Olaydan duyulan üzüntüyü" dile getirildi ve söz konusu tankerin "Limana girmek için beklediği sırada vurulduğu" ifade edildi.

Hafter güçleri saldırıyı üstlendi

Başkent Trablus'ta faaliyetini sürdüren Milli Genel Kongre (MGK) yaptığı yazılı açıklamayla Yunanistan bandrollü tankere yapılan saldırıyı kınadıklarını belirtti ve derhal olay hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Öte yandan AA'ya konuşan Hafter yanlısı "Onur Operasyonu" güçlerinin Sözcüsü Albay Muhammed el-Hicazi ise saldırıyı üstlendi. Hicazi açıklamasında, "Uçaklarımız Derne limanına ulaşmaya çalışan tankeri şüpheli görülmesinden dolayı vurdu" dedi.

Hicazi, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'ne bağlı askeri yetkililerin "Hava, kara ve deniz yoluyla Fecr-i Libya güçlerinin kontrolündeki herhangi bir limana veya havaalanına yaklaşılmaması konusunda uyarıda bulunduğunu" sözlerine ekledi.

Libya'nın doğusundaki Derne Limanı'nda demirli Yunanistan'a ait "Araevo" adlı petrol yüklü tankerin, bir savaş uçağı tarafından saldırıya uğradığı ve mürettebattan 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, söz konusu tankere yapılan saldırı şiddetle kınanmış, olayda bir Yunan ile bir Romanya vatandaşının öldüğü, 2 kişinin ise yaralandığı belirtilerek, ölen Yunanistan vatandaşının cenazesinin ülkeye getirilmesi için girişimlerin başlatıldığı kaydedilmişti.

Hafter, Bingazi'deki çeşitli suçlamalarda bulunduğu hükümet yanlısı gruplara karşı "Onur Savaşı" başlattığını duyurmuştu. Milli Genel Kongre ve Geçiş Hükümeti ise Hafter'in hareketini darbe girişimi olarak tanımlamıştı. Hafter'in Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'daki Sisi yönetiminden açık destek görmesinin ardından Zintan merkezli milis güçler ve Libya hava kuvvetlerindeki bazı birliklerle Kaddafi yanlıları Hafter'in darbe girişimine katıldıklarını açıklamıştı.

Kaddafi rejimine karşı savaşan ve Merkezi geçiş hükümetine bağlılıklarını bildiren hükümet yanlısı Libya Şafağı (Fecr-i Libya) güçleri ve merkezi Derne'de bulunan Ensar'uş Şeria militanları ise Hafter'e bağlı güçlerle çatışıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Özgür Özel, 15 Temmuz direnişçilerine alçak sözler: Kot üstüne kefen çeken zibidiler...
Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'na: 1 buçuk milyarlık malı İstanbullulardan niye sakladın?