Libya'da diyalog umudu

Libya'da çatışan tarafların, ülkedeki krizi sonlandırmak amacıyla diyalog görüşmelerini kabul ettiği bildirildi.

Libya'da diyalog umudu
Libya'da diyalog umudu
GİRİŞ 10.01.2015 17:50 GÜNCELLEME 10.01.2015 17:50
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Libya'da çatışan tarafların, ülkedeki krizi sonlandırmak amacıyla diyalog görüşmelerini kabul ettiği bildirildi. 

BM Libya Destek Misyonu'nun (UNSMIL) resmi hesabından yapılan açıklamada, BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon'un uzun süredir taraflar arasında yürüttüğü görüşmeler ve geniş kapsamlı istişarelerin ardından "Cenevre'de diyalog görüşmelerinin başlaması" konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. 

Açıklamada, diyalog görüşmelerinin gelecek hafta BM'nin Cenevre'deki merkezinde başlayacağı ifade edildi ancak kesin tarih verilmedi.

Trablus'taki Milli Genel Kongre (MGK) ve Tobruk'taki Temsilciler Meclisi heyetleri arasında gerçekleştirileceği ifade edilen diyalog görüşmelerinin temel amacının "Geçiş sürecinin idare edilmesi konusunda görüş birliğinin sağlanması, geniş tabanlı milli birlik hükümeti kurulması ve anayasa çalışmaları için istikrarlı ortamın temin edilmesi" olduğu kaydedildi. 

Görüşmelerde ayrıca  "Ülke genelinde devam eden silahlı çatışmaları sonlandırmak amacıyla gerekli güvenlik önlemlerinin alınması" için de çaba sarf edileceği vurgulandı.

BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, Libya'daki tarafların anlaşmaya varması konusunda yürüttüğü görüşmeler çerçevesinde, milletvekilleri, üst düzey yetkililer, MGK destekli Libya Şafağı Komutanı Ömer el-Hasi ve Tobruk yönetimi destekli emekli General Halife Hafter ile bir araya gelmişti.

Libya'da 17 Şubat 2011'de yaşanan devrimin ardından istikrar sağlanamamış, mayıs 2014'te ise emekli General Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Olayların ardından biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, başkentteki Milli Genel Kongre'nin desteklediği Libya Şafağı (Fecr-i Libya) Koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu" koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Dortmund dan Mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Beyaz Adam Amerikaya gittiginde, tek güc olarak gitti. Kizildereliler farkli kabilelerden olusan gurupcuklar birlesemediler. Sonlari ne oldu gözönünde. Aynisi Libyadaki müslümanlar icin gecerli.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir