İran-Fas ilişkileri düzeliyor

İran'ın Fas Büyükelçiliği, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde 6 yıl süren kesintinin ardından yeniden açıldı.

İran-Fas ilişkileri düzeliyor
İran-Fas ilişkileri düzeliyor
GİRİŞ 30.01.2015 14:03 GÜNCELLEME 30.01.2015 14:03
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İran'ın yeni Rabat Büyükelçisi Muhammed Taki Mueyyed, Fas Dışişleri Bakanı Salahaddin Mizvar'a güven mektubunu sunmasının ardından resmen görevine başladı.

Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, iki ülke ilişkilerinin güçlendirilmesine yönelik yeni Büyükelçinin gerçekleştireceği tüm girişimlerin destekleneceği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Fas Dışişleri Bakanı Mizvar'ın İran Büyükelçisi Mueyyed'i yeni görevinden dolayı kutladığı kaydedildi.

Rabat yönetimi "Fas'ın aleyhine tutum sergilediği ve din işlerine karıştığı" gerekçesiyle Mart 2009'da Tahran ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Fas Dışişleri Bakanlığı, "İran'ı ülkenin temel kimliğini değiştirmeye çalışmak ve devletin desteklediği Sünni Maliki mezhebini zayıflatmaya çalışmakla" suçlamıştı.

Diplomatik ilişkilerin kesilmesinden 5 yıl sonra geçen yıl aralık ayında Fas Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Mustafa Halefi, İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen İslam ülkeleri enformasyon bakanlarının 10. toplantısına katılmıştı.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında da Sudan hükümeti, ülkedeki İran kültür merkezlerinin ‘Şiilik propagandası yaptığı’ gerekçesiyle 72 saat içinde kapatılması için talimat verdi ve İran Kültür Ataşesi'yle diğer diplomatları sınır dışı etme kararı almıştı.

Sudan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkede faaliyet gösteren İran kültür merkezlerinin faaliyet alanlarının dışına çıkarak, Sudan’ın ‘kültürel güvenliğine zarar verildiği’ ve bu merkezlerin artık birer ‘tehdit ofisi’ haline geldiği ifadesi yer almıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • CaharDudayev 9 yıl önce Şikayet Et
    Gecen ay Irak'ta olddurulen Iran'li generalden sonra gectigimiz hafta Suriye sinirinda Iran 'in oyuncagi Hizbullah militanlariyla beraber baska bir general olduruldu.Suriye'de katil Esad'in destekcisi Iran ortadogudaki en tehlikeli devlettir.Yayilmacilik ve emperyalizm pesinde kosmakta ve Sii olmayan her ulke ve devleti tehdit gormekte ajanlari vasitasiyla karistirmaktadir.Sunni her ulke Iran icin hedeftir.Turkiye , Suriye , Irak, Bahreyn, Yemen'den sonra Suudi Arabistan, Katar, Pakistan,Hindistan, Somali, Misir,Fas ve tum sunni ulkeler Bati'nin ikiyuzlu munafik isbirlikcisi Iran ve Siilerin tehditi altindadir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'da izlettiği 'Gerçek belediyecilik' klibi ses getirdi...
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!