Gazetecilerin 400 günlük esareti

Mısır'da 400 gündür hapiste olan gazeteciler hakkında yeniden yargılama kararı verilse de mahkemenin ne zaman başlayacağı bile belli değil.

Gazetecilerin 400 günlük esareti
Gazetecilerin 400 günlük esareti
GİRİŞ 01.02.2015 10:58 GÜNCELLEME 01.02.2015 10:58

İnsan hakları avukatları Batılı ülkeleri ifade özgürlüğü konusunda 'çifte standartlı' olmakla suçluyor.

Mısır'da darbenin ardından tutuklanan ve haklarında verilen ceza temyiz mahkemesi tarafından bozulan üç gazeteci Peter Greste, Baher Muhammed ve Muhammed Fehmi hapiste tutulmaya devam ediyor. Gazetecilerin haksız esareti 400. gününde.

Haklarında yeniden yargılama kararı verilen gazeteciler için mahkemenin ne zaman başlayacağı bile hâlâ net değil ve gazeteciler bu belirsizlik sürecini de hapiste geçiriyor. 

Hapisteki üç gazeteciden biri olan Peter Greste yazdığı mektupta, "Bizim durumuzda özgürlük devam eden bir savaş. 1 Ocak'ta mahkeme hakkımızdaki kararı düşürdü ve yeniden yargılama kararı verdi. Mahkemenin ne zaman başlayacağı ve ne kadar süreceği konusunda hiçbir fikrimiz yok" dedi. Greste şöyle devam etti:

"Bundan dolayı güçlü durup bizi özgürlüğümüze kavuşturacak ve adımızı temize çıkacak her şeyi yapmaya kararlı olsak da 400 gün adaletsizlikleri ortadan kaldırmak için çok uzun bir süre."

''İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDE ÇİFTE STANDART''

Dünyanın önde gelen insan hakları avukatlarından  Geoffrey Robertson, Batılı ülkelerdeki hükümetleri Mısır'a gazetecileri serbest bırakması yönünde yeterli baskıyı kuramamalarından dolayı kınadı.

Robertson, Paris'te Charlie Hebdo adlı karikatür dergisine gerçekleşen saldırının ardından gösterilen ifade özgürlüğü tepkisinin ise Mısır'a gelindiğinde göz ardı edildiğini öne sürdü. 

İngiliz avukat Robetrson, "Mısır'ın bu gazetecileri hükümetin her istediğini yapacak yaltakçı hakimlerle hapse attırması büyük ihtimalle diğer otokratik rejimlerin önünü açacak" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı