Barzani: Bağdat'ta para olmadığını gördük

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, 'Bağdat'ta para olmadığını gördük' dedi.

Barzani: Bağdat'ta para olmadığını gördük
Barzani: Bağdat'ta para olmadığını gördük
GİRİŞ 16.02.2015 17:21 GÜNCELLEME 16.02.2015 17:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, mali kriz içinde olan merkezi hükümetin bütçedeki paylarını gönderemediğini, buna rağmen anlaşmaya bağlı kalacaklarını ve petrol göndermeye devam edeceklerini bildirdi.

Barzani, IKBY Elektrik Bakanı Selahaddin Babekir'le görüştükten sonra yaptığı açıklamada, başkent Bağdat'taki temasları hakkında bilgi verdi. Başbakan Haydar el-İbadi ve hükümetin diğer yetkilileriyle uzun süren müzakerelerde bulunduklarını anlatan Barzani, "Bağdat'a daha önce gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde petrol gönderimiyle ilgili bir anlaşmazlık vardı. Görüşmelerimizin esasını bu konu teşkil ediyordu. Dünkü ziyaretimizde bu sorun tamamen çözüldü. Biz, anlaşmaya bağlı olduğumuzu ve belirlenen petrol miktarını göndereceğimizi yineledik. Bu noktada Irak hükümetinin de bir sorunu kalmadı" dedi.

Kürt tarafı olarak anlaşmaya bağlı kalacaklarını merkezi hükümete bildirdiklerini dile getiren Barzani, "Merkezi hükümet yetkililerine, 'göndereceğimiz petrol miktarını 3 ayda bir kontrol edin. Şayet belirlenen miktarın altında gönderiyorsak dördüncü ayın başında bütçemizi kesin' dedik" ifadelerini kullandı.

Barzani, anlaştıkları petrol gönderimi kapsamında merkezi hükümetin "Kürdistan bölgesine" bütçedeki payını vereceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Anlaşma bu temeller üzerinde yapıldı. Ancak son ziyaretimizde Bağdat'ta para olmadığını gördük. Parlamentoda kabul edilen ve Başbakan İbadi'nin de imzaladığı yasaya göre, merkezi hükümetin, Kürdistan bölgesine aylık 1 trilyon 200 milyar dinar göndermesi gerekiyordu. Sorun Bağdat'ta paranın olmaması. Buna göre yaptığımız anlaşmanın da hiçbir geçerliliği yok. Yani biz 550 bin varil petrol göndersek de onlar parayı gönderemeyecek. Daha önce 110 dolar olan petrol varili şimdi 50-55 dolara satılıyor. Irak'ın gelirinin yüzde 90-95'i petrolden elde ediliyor. Onlar da memur maaşlarını veremiyor. Bakanlar Kurulunda 40 gün de bir maaş verme kararı verilmiş."

YORUMLAR 1
  • HAK YOL İSLAM 9 yıl önce Şikayet Et
    ırakmı kaldı bin parçaya bölündü ırak bizim abd sevdalılarına söylüyorum bu lafı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Algıları ellerinde patladı! Karadağlı'nın işaret ettiği o çürük bina belediyenin çıktı
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"