IŞİD Libya'da nasıl güçlendi?

Libya'da güç kazanan IŞİD, Irak ve Suriye'de olduğu gibi ortak hareket edilmesi çağrısında bulunmasının ardından gözler Libya'ya çevrildi.

IŞİD Libya'da nasıl güçlendi?
IŞİD Libya'da nasıl güçlendi?
GİRİŞ 19.02.2015 10:59 GÜNCELLEME 19.02.2015 11:02
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Uluslararası camia tarafından tanınan ve Tobruk'a çekilmeye zorlanan iktidarın karşısında, Trablus merkezli isyancı gruplar arasında siyasi paylaşılan bölgeler var.

Doğudaki Derna kenti ise IŞİD'in kalesi olarak biliniyor.

Pazar günü 21 Hristiyan Mısır vatandaşının IŞİD tarafından Libya'da kafaları kesilerek öldürüldüğünü gösteren bir videonun yayınlanmasının ardından ise Mısır'ın Derna'daki IŞİD hedeflerine hava saldırısı düzenlediği açıklandı.

BBC radyosunun Newshour programına konuşan ve Tobruk'ta bulunan analist Muhammed el Jahr ise, birkaç ay önce girip dolaştığı Derna'daki durumu anlattı.

Jahr, Derna'da yaşayanların desteklemedikleri IŞİD yönetimi altında zor zamanlar geçirdiklerini söylerken, şu anda buna bir de hava saldırılarının bedelinin eklendiğini ifade ediyor.

Jahr'ın Derna'dan aldığı bilgiye göre Mısır'ın ve Libya jetlerinin hava saldırılarının IŞİD'in kentteki liderlerinin ve üyelerinin evlerini de hedeflemiş ve sivil ölümler de yaşanmış.

Mısır hava saldırılarında IŞİD'e ait Libya'da bulunan kampların, eğitim sahalarının ve silah depolarının vurulduğunu söylemişti.

Atlantik Konseyi isimli ABD merkezli düşünce kuruluşuna rapor hazırlamak üzere kente girdiğini ifade eden Jahr, şu anda Tobruk'tan Derna'ya girmeye çalışmanın çok riskli olduğunu söylüyor.

'IŞİD Derna'yı tamamen kontrol ediyor'

Jahr, IŞİD'in kenti tamamen kontrol edip etmediği sorusuna ise şu yanıtı veriyor:

"(Derna'da IŞİD'in) kendi polisi, vergi sistemi, mahkemeleri var ve (Libya yönetiminin) herhangi bir varlığı yok. Dolayısıyla evet, Derna'da kontrol tamamen onlarda ve bir emirlik bir İslam Devleti şehri nasıl olursa o şekilde bir model oluşturmuş durumdalar."

Jahr şehrin hiçbir yerinde Libya yönetimi bayrağının görülmediğini söylüyor.

Jahr, IŞİD'in lideri Ebubekir El Bağdadi'nin Libya'da bir emirlik kurmak üzere, Yemenli bir cihatçıyı Musul'dan bu ülkeye gönderdiğini ve bu yabancı savaşçının verilen görevi yerine getirdiğini söylüyor.

Son haftalarda Derna içinden konuştuğu kişilerin kendisine grubun kentteki varlığını iyice görünür hale getirdiğini, artık şehirdeki hoparlörlerden insanlara namazlarını evde değil camide kılma çağrısı yaptıklarını aktarıyor.

Jahr, namaz vakitlerinde dükkanını kapatmayan esnafın görevli IŞİD üyelerinde cezalandırıldığnı da ekliyor.

IŞİD Derna'da nasıl güç kazandı?

Jahr'a göre, kentte daha önce aşırıcı grupların oluşturduğu bir ağ mevcutmuş. Ancak IŞİD kentte tutunmaya başladığında bu grupların örgüte bağlılık bildirdiğini söylüyor.

Jahr kentte şu anda IŞİD grubunun yanı sıra Derna Mücahitler Konseyi isimli bir grubun daha olduğunu, daha Libyalı kabul edilebilecek bu grubun IŞİD gibi Tobruk'ta bulunan uluslararası arenada tanınan hükümete karşı olduğunu ve farklılıklarına rağmen her iki grubun da düşmanlarının ortak olduğunu söylüyor.

KAYNAK: BBC
YORUMLAR 1
  • Saad 9 yıl önce Şikayet Et
    Hiç unutmuyorum. kadafi iktirda iken türkiye biz bu olaya müdahil olmayazız dedi...ABD baskı yapınca türkiye kıvırdı bizde bu savşata varız dedi.. ve kadafinin düşüsne yardım etti.. Halklar aptal değil biliyolar ABD ve yandaşları bir yere vursa getircekleri yönenetim kendi gibi bir adamdır...Halklar kukla rejimleri daha iyi anlaliz ediyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'
Sahipsiz köpekten kaçarken düşen genç kızın ayağı kırıldı