Esed zora düştü BM harekete geçti

Halep’te ağır kayıplar veren Esed ateşkes istedi. BM’ye göre Esed, Halep’e hava saldırılarını 6 hafta durdurmayı kabul etti.

Esed zora düştü BM harekete geçti
Esed zora düştü BM harekete geçti
GİRİŞ 19.02.2015 12:14 GÜNCELLEME 19.02.2015 13:51
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Suriyeli muhaliflerin Halep’te rejim güçlerine verdiği ağır kayıp üzerine Şam ateşkes istedi. BM’ye göre Esed, Halep’e hava saldırılarını 6 hafta durdurmayı kabul etti. Oysa Esed, geçen ay avantajlı olduğunu düşündüğü için BM’nin “dondurulmuş ateşkes planı”nı rafa kaldırmıştı.

Rusya’nın başkenti Moskova’da Aralık ayı sonunda yapılan Suriye toplantılarında muhalefetin ve BM’nin Halep’te önerdiği “dondurulmuş ateşkes” planını elinin tersiyle iten Beşar Esed rejimi, muhaliflerin son haftalardaki ilerleyişi karşısında geri adım atmak zorunda kaldı. Bunda muhaliflerin Şam ve Halep’te Esed güçlerine verdiği ağır kayıpların etkili olduğu belirtiliyor. Önceki gün, Suriye’deki muhaliflerin çatı birliği olan Şam Cephesi’ne bağlı birlikler, Halep’in kuzeyinde Esed güçlerinin ele geçirdiği köy ve beldelerin denetimini tekrar sağlayarak, 195 askeri öldürdü.

İslami Cephe’nin sorumlularından Salih Anadani, yaptığı açıklamada Hizbullah, İran, Irak ve Afgan Şii destekli rejim güçlerinin, Halep’in kuzeyindeki Melah bölgesi, Hrdeteniyen köyü ile Riytan beldesini ele geçirmesinden sonra yaşanan şiddetli çatışmalarda rejim güçlerinin ağır kayıp verdiğini kaydetti. Anadani, “Muhalif birlikler, Melah 90, Riytan 60 ve Raşiddin’de 45 rejim askerini öldürdü. Onlarca asker ise esir düştü. Başköy, Reytan ile Raşiddin’in kontrolünü sağladık” diye konuştu.

Hrdeteniyen köyü çevresinde ise iki taraf arasında yoğun çatışmaların sürdüğünü aktaran Anadani, çatışmalar nedeniyle bağlantı yollarının zaman zaman kesildiğini aktardı.

Esed güçlerinin muhalifler karşısında gerilemesi üzerine harekete geçen Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Şam rejiminin Halep’e düzenlediği her türlü hava saldırısına 6 hafta ara vermeyi kabul ettiğini bildirdi.

Esed’e ağır darbe

Esed’e bağlı güçlerin, önceki gün Halep’in kuzeyindeki rejim yanlısı Riytan, Deyr Zeytun, Başköy, Hrdeteniyen köylerine girmesinden sonra muhalifler de tank, havan topu, roket ve doçkalarla karşı saldırıya geçti. Çatışmalarda Şam yönetimi büyük zayiatlar verirken 195 rejim askeri öldürüldü. Muhalifler Başköy, Reytan ile Raşiddin köylerini geri aldı.

YORUMLAR 10
  • saglam irade 9 yıl önce Şikayet Et
    aksine Esad simdi en guclu halinde Kuzey halepte ilerliyor ayrica guneydede yeni kazanimlari var
    Cevapla
  • HAK YOL İSLAM 9 yıl önce Şikayet Et
    vur vur ya muhalifler esed rejimini cehenneme gömün
    Cevapla
  • adalet 9 yıl önce Şikayet Et
    Ateşkes sadece oyalama güçlerini tam eritmeden durmak yok yola devam
    Cevapla
  • mert akgün 9 yıl önce Şikayet Et
    rusyayı iyice kızdırcaklar, ondan sonra ne amerika kalcak ne de avrupa...
    Cevapla
  • yusuf afyon 9 yıl önce Şikayet Et
    esat müslüman değil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fatih Sondaj Gemisi, Göktepe-1 kuyusunda sondajına başladı
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme