İran'ı karıştıran yolsuzluk skandalı

İran Hükümet Sözcüsü Nobaht, bir önceki Mahmud Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanlığı döneminde 700 milyar dolar yolsuzluk yapıldığını söyledi.

İran'ı karıştıran yolsuzluk skandalı
İran'ı karıştıran yolsuzluk skandalı
GİRİŞ 20.02.2015 16:33 GÜNCELLEME 20.02.2015 16:33

İran'daki reformistlere yakınlığıyla bilinen haber ajansı Baharnews'e göre, başkent Tahran'da düzenlenen "İtidal ve Kalkınma Partisi" Kongresi'nde konuşan Nobaht, "Bu ülkenin 5-6 yıl içinde 700 milyar dolarlık varlığı yedirildi, yutuldu" dedi.

Kongreye katılanlara seslenen Nobaht, "Allah etmesin, nükleer müzakerelerde yenilgiye uğramayalım. Böyle bir duruma dahi İtidal Hükümeti'nin (Hasan Ruhani'nin hükümeti) planı hazır. Bizim görevimiz sizi temsilen önceki hükümetten miras aldığımız sorunları çözmektir" diye konuştu.

Nobaht, Ruhani'nin hükümetin başına geçtiğinde ülkesinin ekonomik ambargo altında olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar iktidara gelen tüm hükümetler bu milletin çocuklardır. Uygulamalar değişebilir ancak, sistemin güçlendirilmesi ve insanların refahını arttırmak, her hükümetin ortak noktasıdır. Malesef on birinci hükümet (Ruhani hükümeti) göreve geldiğinde artık ülkenin altın dönemi olan önceki hükümetin 100 milyar dolarlık yıllık gelirleri yoktu. Büyük gelirler sona ermiş bunun yerine, İran halkı ambargoya alınmıştı. Bugün cumhurbaşkanının ülkeyi 17 milyar dolar ile yönetmesi gerekiyor."

İran'da yolsuzluk iddiaları son zamanlarda ülkenin gündeminde sıkça yer alıyor. Ülkenin Ekonomi Bakanı Ali Tayyipniya, 2014'ün Aralık ayında bankacılık sisteminde yaklaşık 3,5 milyar dolarlık bir yolsuzluk tespit edildiğini ifade etmişti. İran'da 2005 ve 2013 yılları arasında 2 dönem görev yapan 6'ncı Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, yolsuzluk suçlamasıyla 5 yıl hapse mahkum oldu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti