IŞİD'e karşı büyük saldırı hazırlığı yapılıyor

ABD, Irak ve Suriye'de terör estiren IŞİD'e büyük darbe vurmak için üç koldan harekete geçti.

IŞİD'e karşı büyük saldırı hazırlığı yapılıyor
IŞİD'e karşı büyük saldırı hazırlığı yapılıyor
GİRİŞ 21.02.2015 11:09 GÜNCELLEME 21.02.2015 11:09

ABD'nin uygulayacağı üçlü kıskaç devreye giriyor. Irak askerleri ve Kürt kuvvetler eğitilecek, ardından Rakka ve Musul ele geçirilecek..

IŞİD'e karşı savaşacak 5 bin muhalifi eğitmek için Türkiye ile anlaşma imzalayan Obama yönetimi, muhaliflerin eğitimi için bölgeye 400 asker göndereceğini açıkladı. Üç yıl içerisinde eğitilecek olan muhalifler hem Esad rejimine hem de IŞİD'e karşı savaşacak.

ABD ayrıca Suriyeli Kürt gruplarıyla iş birliği yaparak, IŞİD'in Suriye'deki kalesi Rakka'yı terör örgütünün elinden alacak. ABD'nin havadan savaş uçaklarıyla destek vereceği operasyonda amaç, IŞİD'i Rakka'dan çıkarmak.

Kürt ve muhalif gruplar, Kobani'deki çatışmaların ardından Rakka'ya adım adım ilerliyor. Rakka yakınındaki 19 yerleşim bölgesi IŞİD'in elinden alındı. ABD, önümüzdeki nisan ve mayıs ayında geçen sene IŞİD'in eline geçen Irak'ın en büyük ikinci şehrini de terör örgütünden kurtarılması için büyük bir kara harekatına öncülük yapacak. 

ABD MUSUL İÇİN TARİH VERDİ 

Irak askerleri ve Kürt birliklerinden oluşan 25 bin kişilik kuvvet 1000 ile 2 bin militanın bulunduğu Musul'a karadan saldıracak. ABD basınına konuşan bir Amerikalı yetkili, "Musul savaşı kolay olmayacak, şiddetli çatışmalar yaşanacak” diye konuştu. Irak güçlerinin hazır olmaması durumunda ise operasyon ertelenecek. Öte yandan BBC'nin Washington'dan bildiren muhabiri Gary O'Donoghue, saldırı zamanlamasının paylaşılmasının olağandışı bir durum olduğu yorumunu yaptı. A

BD'nin, IŞİD militanlarının geri çekilmekte olduğuna inandığını söyleyen O'Donoghue, “Washington, Irak askeri gücü oluşturma çabalarının meyvesini verdiğini görmek istiyor” diye konuştu.

İLK RAPOR YAYINLANDI

450 Türkmen'i rehin almışlar

Irak'ta terör örgütü IŞİD'in elinde 450 Türkmen rehinenin bulunduğu iddia edildi. Türkmenleri Kurtarma Kuruluşu'nun hazırladığı ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Meclisi'ne sunduğu rapora göre, rehinelerin içinde 50 kadın ve 70 çocuğun bulunduğu bildiriliyor. Raporun, IŞİD'in Türkmenlere yönelik insanlık dışı uygulamalarını belgeleyen “bir ilk” olma niteliği taşıdığı da kaydedildi. Türkmenlerin kurtarılması için merkezi Irak hükümeti, IKBY yetkilileri, Türkiye ve uluslararası kuruluşlardan yardım isteyeceği dile getirildi. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...