Acı bilanço: Irak'ta dul kadın sayısı yürek burktu

Irak Kadın İşleri Bakanı Beyan Nuri, yaşanan son çatışmalarla birlikte ülkedeki dul kadın sayısının, bir milyona yükseldiğini duyurdu.

Acı bilanço: Irak'ta dul kadın sayısı yürek burktu
Acı bilanço: Irak'ta dul kadın sayısı yürek burktu
GİRİŞ 22.02.2015 12:50 GÜNCELLEME 22.02.2015 12:50

Nuri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü IŞİD krizi nedeniyle zor günlerden geçen Irak'taki kadınların yaşadıkları sorunları değerlendirdi. 

Savaşın kadınları "en ağır şekilde" etkilediğini anlatan Nuri, "IŞİD'in saldırılarında birçok erkek hayatını kaybetti. Bu da beraberinde birçok kadının dul kalmasına neden oldu. Son çatışmalarla birlikte Irak'taki dul kadın sayısının, bir milyona yükseldiğini tespit ettik. Bu kadınların psikolojisi ve insani şartları çok kötü bir durumda" dedi. 

IŞİD'in elindeki Yezidi kadınlar

Terör örgütü IŞİD'in kaçırdığı Yezidi kadınların durumunu "çok önemli bir sorun" olarak değerlendirdiklerini dile getiren Nuri, örgütün alıkoyduğu kadınlara ilişkin ellerinde net bir rakam olmadığını belirterek, "Birinci kaynak kaçırılan Yezidi kadın sayısının 4 bin, ikinci kaynak 2 bin, üçüncü kaynak ise 300-400 civarında olduğunu söylüyor. Elde ettiğimiz rakamların birbirini tutmamasından dolayı kesin rakam veremiyoruz. Öldürülen kadın sayısına ilişkin de elimizde net rakam yok" diye konuştu. 

Bakan Beyan Nuri, IŞİD'in elinde kurtulan kadınlara yardım için bir yasa tasarısı hazırladıklarını, tasarının Bakanlar Kurulu ve Parlamento'da kabul edilmesi halinde mağdur başına 10 bin dolar tazminat ödeyeceklerini ifade etti. 

Çocuk evlilikleri

Kadın İşleri Bakanlığı'nın ilgilendiği diğer konulara da değinen Nuri, özellikle "çocuk evliliklerin" ciddi bir problem teşkil ettiğini vurguladı. Irak'ta bazı kız çocuklarının 13-14 yaşında zorla evlendirildiğini aktaran Nuri, yaptıkları incelemeler sonucu boşanmaların en çok bu çiftler arasında yaşandığını tespit ettiklerini, bir çocuk sahibi olmadan 14 yaşında boşanan çok sayıda kadın olduğunu kaydetti. Nuri, Irak'ta boşanma oranının da sürekli arttığını, her yüz çiftten 20'sinin ayrıldığı bilgisini paylaştı. 

Mezhepler arası evlilik

Bakan Beyan Nuri farklı mezhepler arasındaki evliliklerin gittikçe azaldığını belirterek, "Irak'ta ana iki mezhep olan Sünni ve Şiiler arasında 1990'a kadar evlilikler görülüyordu. Ancak 1990'lı yıllardan sonra bu oran gittikçe azalma gösterdi. Elimizdeki verilere göre şu anda bu iki mezhep arasında evlilik yok denecek kadar az" ifadelerini kullandı. 

Kadın sünneti

Nuri, Irak'ta kadın sünnetinin sadece Kürt Bölgesel Yönetimi'nde yapıldığını, özellikle Kerkük'te kız çocukların sünnet edildiğini ancak burada da artık vakanın çok yaygın olmadığını açıkladı. 

Devlet dairelerinde çalışan kadın oranının yüzde 35 olduğunu belirten Nuri, Maliye Bakanlığı'nda bu oranın yüzde 50'ye kadar çıktığını, Savunma Bakanlığı'nda ise yüzde 5'te kaldığını kaydetti. Nuri, Irak'ta yüksek makamlara kadınların getirilmediğini, bu alanda ciddi bir eksiklik olduğuna işaret etti. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
DEM Parti'den Türk bayrağı ve İstiklal Marşı skandalı! 2 Belediyeye soruşturma başlatıldı