Irak'ta kaç ABD askeri var?

Irak Başbakanı el-İbadi, ülke gündemiyle ilgili yaptığı açıklamalarda, "Irak'ta bulunan tüm ABD personelinin sayısı 2 bin 200'dür" dedi.

Irak'ta kaç ABD askeri var?
Irak'ta kaç ABD askeri var?
GİRİŞ 22.02.2015 23:06 GÜNCELLEME 22.02.2015 23:06

İbadi, ülkede ulusal yayın yapan televizyon kanallarının temsilcileriyle Bağdat'taki Başbakanlık konutunda bir araya gelerek gazetecilerin, yabancı asker sayısı, öldürülen Sünni aşiret lideri olayı, ekonomik kriz ve Bağdat-Erbil arasındaki petrol anlaşmasına ilişkin sorularını cevapladı.

ABD'nin, Irak'ta bulunan askeri personel sayısını açıklayan İbadi, IŞİD'e havadan askeri mühimmat desteği sunulduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. "Ülkemizde bulunan ABD personelinin sayısı 2 bin 200'dür" diye İbadi, "ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD'e havadan askeri malzeme yardımında bulunduğu iddiaları asılsızdır. Söz konusu iddiaların çoğu zaman ve mekan unsurundan yoksundur. Günlük gelen raporlar doğrultusunda şahsen olayı takip ediyorum. Bu iddialar, belli hedeflere hizmet etmek için organize edilmiş yalanlardır" diye konuştu.

Sünni aşiret liderinin öldürülmesi

Sünni el-Cenabat aşireti Şeyhi Kasım el-Suveydani'nin geçtiğimiz hafta Bağdat'a kimliği belirsiz silahlı kişilerce öldürülmesi, Diyala ilinin Bervana ilçesi ve Enbar'daki sivillerin katledilmesinin, geniş kapsamlı bir mezhepsel ayrıştırma projesinin ürünü olduğunu savunan Başbakan İbadi, "Suveydani'nin öldürülmesi olayından birçok grubun ve mezhepsel sloganıyla önde olan siyasi sürece dahil olanların kısmının da haberdar olduğu ihtimalini uzak görmüyorum" ifadelerini kullandı.

İbadi, çoğunluğu Şiilerden oluşan ve IŞİD'e karşı savaşan Halk Topluluklarına yönelik soru üzerine, "Haşit eş-Şabi (Halk Toplulukları) kesinlikle milis güç değildir. Güvenlik güçlerinin yanında olan gönüllülerdir. Devlet kapsamı hiçbir milis gücü kabullenmeyiz" yanıtını verdi.

- Irak'taki ekonomik kriz

Irak'ın ekonomik sıkıntından geçtiğini belirten İbadi, "Mümkün olan gücümüzle halka hizmet sunmaya ve teröre karşı askeri çabaya devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Bağdat ile Erbil yönetimleri arasında yapılan petrol anlaşmasının gizli tutulan hiçbir yanının olmadığını dile getiren İbadi, bölgesel hükümetin söz verdiği petrolü teslim etmediğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Hükümetin anlaşmaya sadık kalmayıp kendilerinin sadık kaldığı yönündeki açıklamalarını duydum. Bu gerçek değil ve hükümet anlaşmanın tamamına sadıktır. Hükümet, petrol gelirlerine bağlıdır. Eğer sen (IKBY) hükümetin petrol gelirini teslim etmemişsen biz nasıl ödeme yapalım. Bütçeye göre, 'petrolü teslim edeceksin ki hisseni alırsın'. Eğer ki sen az petrol tesliminde bulunmuşsan onun karşılığındaki hisseye sahip olursun, çünkü başka gelirimiz yok. Bölgesel yönetim, eski petrol fiyatlarına göre hisse talebinde bulunuyor bu da mümkün değil. Tüm Irak'ın başbakanıyım. Sonuç olarak Duhok ve Basra'ya karşı aynı düzeyde insaflı bakışı sergilemek zorundayım."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Aliyev planı deşifre ederek 3 ülkeyi işaret etti: Ciddi önlemler almak zorunda kalacağız
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi