Irak'ta ilk kadın belediye başkanı atandı

Irak Başbakanı Haydar Abadi, 38 yaşındaki Zekra Alveş'i Bağdat Belediye başkanlığına atadı.

Irak'ta ilk kadın belediye başkanı atandı
Irak'ta ilk kadın belediye başkanı atandı
GİRİŞ 23.02.2015 10:58 GÜNCELLEME 23.02.2015 10:59

Alveş, kent ve ülke tarihinin ilk kadın belediye başkanı olarak kayıtlara geçti
Bombalı saldırılar ve iç çatışmalarla sarsılan Irak'tan, uzun zamandan bu yana ilk kez renkli ve sıra dışı bir haber geldi. Irak Başbakanı Haydar Abadi, Bağdat belediye başkanlığına Zekra Alveş adlı kadını atadı.

Arap dünyasında hafta başı olan dün görevine başlayan Alveş, Bağdat tarihinde bu göreve gelen ilk kadın olarak da kayıtlara geçti. Alveş, aynı zamanda ülke çapında da belediye başkanlığı koltuğuna oturan ilk bayan oldu.

Bağdat Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği bölümünü bitiren Zekra Alveş, belediye başkanlığına atanmadan önce yüksek öğretim genel müdürü olarak görev yapıyordu. Şii asıllı olan Alveş, doğrudan Başbakan Abadi'ye bağlı çalışacak ve kabinedeki devlet bakanlarının yetkisine sahip olacak.

Zekra Alveş'in atanması, kadın hakları örgütlerinden ve insan hakları kuruluşlarından da tam puan aldı. Yapılan açıklamalarda, Alveş'in başkanlık koltuğuna oturmasının, Iraklı kadınların karşı karşıya kaldığı ayrımcılığın sona ermesinin başlangıcı olması temenni edildi. Zekra Alveş'ten önceki belediye başkanı Naim Abub ise, Bağdat halkının tepki gösterdiği bir isim olarak biliniyordu. Fransız haber ajansı AFP'nin, Abub'un görevden alınmasından sonra görüşlerine başvurduğu çok sayıda Bağdatlı, eski başkanı gülünç açıklamalar yapmak ve Iraklıları küçük düşürmekle suçladı. 

"BAĞDAT, DUBAİ'DEN GÜZEL" 

Demeçleriyle sık sık dünya basınının da gündemine gelen Naim Abub, geçtiğimiz mart ayında yaptığı "Buraya dair duyduğunuz her türlü kötü ve olumsuz yorumu unutun. Bağdat, New York ya da Dubai'den daha güzel bir şehirdir" açıklamasıyla adından söz ettirmişti. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri