UAÖ: Mısır savaş suçu işlemiştir

Uluslararası Af Örgütü, Mısır'ın militanların yanı sıra sivilleri de hedef alan hava saldırılarını savaş suçu olarak niteledi.

UAÖ: Mısır savaş suçu işlemiştir
UAÖ: Mısır savaş suçu işlemiştir
GİRİŞ 24.02.2015 11:31 GÜNCELLEME 24.02.2015 11:31

Merkezi Londra'da bulunan örgüt, görgü tanıklarının ifadeleri doğrultusunda Mısır'ın son dönemde Libya'ya düzenlediği hava saldırılarıyla ilgili rapor hazırladı.

Mısır Hava Kuvvetleri'nin, 21 Kıpti'nın IŞİD tarafından öldürülmesinin ardından F-16 jetleriyle Tripoli'nın doğu kıyılarına hava saldırıları düzenlemeye devam ettiğine dikkat çekilen raporda, saldırılarda sivillerin katledilmesinin bir savaş suçu olduğu vurgulandı.

Libya'nın Derna bölgesine 16 Şubat'ta düzenlenen hava saldırısında 7 sivilin yaşamını yitirdiği anımsatılan raporda Mısır Hava Kuvvetleri'nin sivil kaybı önlemek için gerekli önlemleri almadığı belirtildi.

Görgü tanıklarının, Derna'daki saldırı sırasında sivillerin çoğunlukta olduğu bölgeye füze fırlatıldığı ifadelerine yer verilen raporda, saldırılarda bazı sivillerin öldüğü, bazılarının da yaralandığı kaydedildi.

Söz konusu saldırıların savaş suçu olarak nitelendiği raporda, Libya'da giderek artan şiddet ortamında sivillerin büyük tehlike içinde bulunduğu vurgulandı.

Resmi kaynaklara göre, Libya'da son olarak 20 Şubat'ta Kubbah kentinin doğusunda sivil ve askeri noktaların hedef alındığı bombalı saldırıda 42 kişinin öldüğü ve çok sayıda sivilin de yaralandığını belirtilen raporda, saldırıyı kendisini Barca İslam Devleti olarak tanıtan ve Mısır'ın hava saldırılarına misillemede bulunduğunu ileri süren bir grubun üstlendiği ifade edildi.

''Militanların yanı sıra sivilleri de hedef alan saldırılar, savaş suçu oluşturur''

Uluslararası Af Örgütü'nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu Müdür Yardımcısı Hasibe Haj Sahravi, "Libya'daki siviller, 21 Mısırlı Kıpti'nin öldürülmesi üzerine tarafların misilleme saldırılarının daha da kontrolden çıkması sonucu büyük tehlike altında bulunuyor. Militanların yanı sıra sivilleri de hedef alan saldırılar, savaş suçu oluşturur. Sivil nüfusa karşı sistematik ve yaygın bir biçimde işlenen cinayetler de insanlığa karşı suç kabul edilir" dedi.

Sahravi, "Libya'da sivilleri risk altına atanlar arasına şimdi de Mısır katıldı. Altısı kendi evlerinde olmak üzere 7 sivilin öldürülmesi, oransız güç kullanımıdır ve mutlaka soruşturulmalıdır. Mısırlı yetkililer, kamuoyuna 16 Şubat'ta Derna'da düzenlenen bütün hava saldırıları, hedefler ve sivillerin zarar görmemesi için alınan önlemlerle ilgili ayrıntılı bilgi vermelidir. Mısır ordusu, söz konusu evlerde ve civarda militanların olduğu istihbaratını almış olsa bile sivil kayıpları en aza indirmek için evlerde ve civarda başka kimlerin olduğunu belirlemekle yükümlüdür" ifadelerini kullandı.

IŞİD militanları tarafından 21 Mısırlı Kıpti'nin öldürülmesine dair görüntülerin 15 Şubat'ta yayınlanmasının ardından Mısır, 7 günlük yas ilan etmiş ve Libya'daki IŞİD hedeflerine havca saldırıları düzenlemeye başlamıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi