10 ülkeden Yemen'e askeri operasyon

Suudi Arabistan öncülüğündeki 10 Arap ülke, Yemen'de askeri operasyon başlattı. Şimdiye kadar 25 sivil hayatını kaybetti.

GİRİŞ 26.03.2015 02:09 GÜNCELLEME 26.03.2015 14:43
Bu Habere 129 Yorum Yapılmış

Operasyonun Yemen'deki meşru hükümeti korumak olduğunu ifade eden Suudi Arabistan Büyükelçisi, Yemen hükümetinin isteği üzerine ülkeyi radikallerden kurtarmaya çalıştıklarını belirtti.

Saldırılarda Husi Devrimci Konseyi Başkanı Muhammed Ali Husi'nin yaralandığı belirtildi.

OPERASYONA 10 ÜLKE KATILDI

Büyükelçi, askeri operasyona aralarında Körfez ülkelerinin de bulunduğu 10 devletin katıldığını da kaydetti.

Büyükelçi, meşru hükümetin Aden'de işbaşında olduğunu da vurguladı. ABD ile iletişim halinde olunduğunu söyleyen Büyükelçi, operasyonun sadece bir bölge ya da bir kentte sınırlı olmadığını da kaydetti. 

Ocak ayında başkent Sana'yı ele geçiren Şii Husi Milisler, devlet başkanlığı sarayının da kontrolünü ele almıştı.

100 SAVAŞ UÇAĞI VE 150 BİN ASKER

Dubai merkezli El Arabiya televizyonu, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki Şii Husilere yönelik operasyona 100 savaş uçağı ve 150 bin asker ile katıldığını bildirdi.

''KARA OPERASYONU GEREKEBİLİR''

Reuters'e konuşan Suudi Arabistan'dan güvenlik kaynakları, hava saldırılarının ardından Yemen'de düzenin sağlanması için kara operasyonuna da gerek duyulabileceğini belirtti.

25 SİVİL ÖLDÜ

Sağlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, operasyonun yoğunlukla hedef aldığı Sana'nın kuzey bölgelerinde sivil kayıplar olduğu aktarıldı. Operasyonlarda 25 sivilin öldüğünü bildiren kaynaklar, 40 kişinin de yaralandığını ifade etti. Husilere ait el-Mesire televizyonu Sana'daki tüm sağlık personelinin acilen hastanelere gelip görev başında olmalarını istedi.

HUSİLERE AĞIR DARBE

Türkiye saati ile gece 01.00'da başlayan operasyonlarda birçok askeri unsurun etkisiz hale getirildiği bildiriliyor. Sana'da Deylemi üssü, İhtiyat Komutanlığı ve Reyme Humeyd komutanlıkları operasyonlara hedef olurken, bu üslerdeki hava savunma sistemlerinin, uçak savar bataryalarının ve 4 savaş jetinin etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

ÜSSÜ TERK ETTİLER

Sadece Sana ile sınırlı kalmayan operasyonların, Husilerin dün büyük bir ilerleyiş kaydettiği güney bölgelerinde de yapıldığı bilgileri geliyor. Aden'e 60 kilometre mesafedeki el-Aned askeri üssünün de bombalanmasının ardından, Husilerin üssü terk ettiği öne sürüldü.

HALK KORKTU

Operasyonlar sabah saatlerine kadar devam ederken, Husilerin uçak savar atışları ile karşılık vermeye çalıştığı görüldü. Sana semalarında savaş uçaklarının sesleri duyulurken, Husilerin yoğun uçak savar atışları Sana halkına korku dolu anlar yaşattı. Günün ilk ışıkları ile birlikte operasyon sonlanırken okulların tatil edildiği ve halkın işyerlerine gitmek için gelişmeleri beklediği gözlendi.

BARACK OBAMA EMİR VERDİ

ABD Başkanı Barack Obama, Yemen'de Körfez İşbirliği Konseyi'nin önderliğindeki askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği verilmesi yönünde emir verdi.

OPERASYONA DESTEK VEREN ÜLKELER

Öte yandan, Suudi Arabistan önderliğindeki hava operasyonuna, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Mısır ve Fas hava kuvvetlerinin destek verdiği bildirildi.

Operasyonun 100 savaş uçağı ile gerçekleştiği de gelen bilgiler arasında.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 129
  • misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl olar da Suudi Arabistanın yanında yer alırız. Bizim Yemende ne işmiz var????
    Cevapla
  • ibilgili 9 yıl önce Şikayet Et
    sen alından kopmuşsun yazık
    Cevapla
  • kalem kalır 9 yıl önce Şikayet Et
    günaydın kardeşim bu kadar saf mıyı gerçekten. biz de arap kralları gibi amerika ve israilin her daim yanındayız. bunu anlamak için yaptıkları her projenin arkasında olduğumuzu görmen yeterlidir. ah ki ah müslümanız değil mi bizler.
    Cevapla
  • turker hasanoglu 9 yıl önce Şikayet Et
    amerikan ve israil projelerinin her birinde imzamız var maşallah ne güzel müslümanız
    Cevapla
  • O ban 9 yıl önce Şikayet Et
    tam tespit, şunu unutmamak gerek ki paralel projeside israilin en büyük projesi, pensilvanyadaki kuklalarına öğretilerinin gerekleri öğreterek sözde şakirtlerle türkiye de hergün bir operasyon yapmaya çalışıyorlar ama artık kimse bunlara inanmıyor. sadece kendi kendilerini gaza getiriyorlar, köşeye sıkışan misali kuru gürültüden başka bir şey ortada yok
    Cevapla
  • serkan hamsici 9 yıl önce Şikayet Et
    abd ve paralı uşak araplarla aynı safta yer almaktan utanıyorum bunlar müslüman olmadı olamazlar. yazıklar olun sizlere
    Cevapla
  • cihat 9 yıl önce Şikayet Et
    yemende siilere karsi haksizlik vardi husiler ayaklandi basarili oldular ama onlar makul haklarini alip durmak istemediler, tam tersi azinlik ile cogunluga hukum kurmaa calistlar, aynen esed firavunu gibi sonucu da bu oldu, seytanlarin istedigi gibi bir sii sunni savasi cikti..
    Cevapla
  • sidar 9 yıl önce Şikayet Et
    vaybe abd israil ve batının dediği oldu sünni şii çatışması başladı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Gelibolu Yarımadası'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda anma töreni düzenlendi