Husi militanlara pusu: 20 ölü

Yemen'in güneyindeki Lahic kentinde, Husi militanlara kurulan pusuda 20 kişinin öldüğü bildirildi.

Husi militanlara pusu: 20 ölü
Husi militanlara pusu: 20 ölü
GİRİŞ 27.03.2015 17:55 GÜNCELLEME 27.03.2015 17:55

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye bağlı birliklerle Güney Halk Komitesi güçleri, Lahic kentinde Husilere pusu kurdu. Bir zırhlı personel taşıma aracının da imha edildiği pusuda 20 Husi militan hayatını kaybetti.

Husi Ensarullah hareketinin güneydeki ilerleyişinin bir parçası olan ve Aden'e 50 kilometre mesafedeki Lahic kenti yer yer şiddetli çatışmalara sahne oluyor. Dünkü çatışmalarda da 5 sivil ölmüş, 20 kişi yaralanmıştı.

Ali Abdullah Salih'in görevi bırakmak zorunda kaldığı devrimin ardından siyasi süreçlere daha fazla katılım talep eden Husilerin gösterileri ve bölgedeki aşiretlerle çatışarak nüfuz alanlarını genişletmesi, Yemen'de istikrarsızlığa yol açmıştı. Merkezi yönetimle yapılan uzlaşma görüşmelerinin sonuç vermemesi üzerine, başkent Sana'da bazı stratejik yerleri kontrol altına alan Husiler, Ocak 2015'te başkanlık sarayına girmiş, bu olayın ardından ev hapsinde tutulan Cumhurbaşkanı Hadi, bir süre sonra Aden'e geçerek ülkenin halen meşru lideri olduğunu duyurmuştu. Bu süreçte Husiler tarafından alınan bütün siyasi kararların da geçersiz olduğunu ilan eden Hadi'nin bu açıklamasına, Husilerin ilerleyişini İran'ın bölgedeki nüfuz alanını genişletme çabası olarak gören başta Suudi Arabistan olmak üzere birçok Arap ülkesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de (BMGK) destek vermişti.

Hadi'nin, Aden'i "geçici merkez" ilan etmesi ve bazı ülkelerin diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarının ardından Husiler, "karşı direnişin merkezi" haline gelen Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmişti. Hadi yönetiminin üst düzey yetkililerinin Arap Birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısının ardından, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Husilere yönelik "Kararlılık Fırtınası" adlı operasyonu başlatmıştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Konya Büyükşehir ve Karatay Belediyesi’nden tarihi proje
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...