UNESCO'dan Yemen isteği

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Bokova, Yemen'deki kültürel mirasın korunması çağrısında bulundu

UNESCO'dan Yemen isteği
UNESCO'dan Yemen isteği
GİRİŞ 27.03.2015 18:18 GÜNCELLEME 27.03.2015 18:18

Bokova, Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki Arap ülkelerinin, Husilere yönelik "Kararlılık Fırtınası" adı altında başlattığı hava operasyonu ve bu ülkede süren iç savaş ile ilgili yazılı açıklamada yaptı.

Genel Direktör Bokova, "Ulusal kültürel mirasın korunması vatandaşların kimlikleri, tarihleri, farklı zenginliklerin korunması ve barışçı gelecek için vazgeçilmez bir unsurdur" dedi.

Yüzyıllardır süren İslam düşüncesi ile zengin diyaloğu yansıtan Yemen mirasının eşsiz olduğunu vurgulayan Bokova, "Bu yüzden bütün taraflara ve askeri operasyona katılan bütün ülkelere, Yemen'in değeri biçilmez kültürel mirasını korumak için ellerinden gelen bütün çabayı göstermeleri çağrısında bulunuyorum" ifadelerini kullandı.

Mevcut tecrübelerin, çatışma dönemlerinde kültürel mirasın her zamankinden daha fazla tehdit altında olduğunu gösterdiğine işaret eden Bokova, bu yüzden bütün tarafların, askeri operasyonlarda ve hava saldırılarında kültürel mirası hedef alan eylemlerden kaçınmaları ve kültürel mirasın bulunduğu alan ve binaları askeri amaçlı kullanmamalarının çok önemli olduğunu kaydetti.

Bokova, taraflara ayrıca, silahlı çatışmalar anında kültürel mirasın korunması ile ilgili 1954 yılında yürürlüğü giren uluslararası Lahey Sözleşmesi'ne uymaları çağrısında bulundu.

Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, Aden'i "geçici merkez" ilan etmesi ve bazı ülkelerin diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarının ardından Husiler, "karşı direnişin merkezi" haline gelen Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmişti. Hadi yönetiminin Arap Birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısının ardından Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Husilere yönelik operasyon başlatmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı
Haftaya damga vuran pozisyonun VAR kayıtları açıklandı