Yemenli ateşeden çarpıcı açıklamalar

Yemen’in İstanbul Konsolosluğu Basın Ateşesi Talal Cemal, Haber7’ye çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yemenli ateşeden çarpıcı açıklamalar
Yemenli ateşeden çarpıcı açıklamalar
GİRİŞ 01.04.2015 21:18 GÜNCELLEME 02.04.2015 08:30
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Abdurrahman Koç Sabrine Amruv'un röportajı...

Yemen’in İstanbul’da bulunan Konsolosluğunda Basın Ateşesi olarak görev yapan Talal Camal,özellikle son 1 hafta olmak üzere Yemen’de yaşanan olaylarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ülkede Suudi Arabistan-İran savaşının olduğunu söyleyen ateşe, İran’ın Ortadoğu’da 4 şehri başkent olarak belirlediğini söyledi. Cemal, Türkiye’nin Yemen operasyonu karşısındaki duruşuna ise ‘akıllıca’ yorumunu yaptı.

Yemen’deki son çatışma ortamına nasıl gelindi?

Ali Abdullah Salih’in düşürülmesinden sonra ortada zaten bir kaos ortamı vardı. Yıllardır Yemen’de varlığını sürdüren Husiler, kendilerine hak verilmediği gerekçesini öne sürerek silahlanarak birçok kenti ele geçirdiler. Bunu yaparken İran’ın büyük bir desteğini aldılar.

‘’BİRİNCİ MÜSEBBİBİ İRAN’DIR’’

Olayların bu raddeye gelmesinde İran’ın rolü nedir?

Husilerin silahlanarak hükümeti devirmesinin birinci müsebbibi İran’dır. Bunu kendileri de inkar etmiyor. Onlara silah, istihbarat ve gıda yardımı gönderdiler. Başlarda Husiler Zeydi inancına sahipken sonradan İran’ın genel akidesiyle aynı düşünceye sahip oldular. Şu an Rusya ile birlikte İran birçok kenti ele geçiren Husileri desteklemeye devam etmekte. 

Yemen’in stratejik önemi nedir. Söz konusu ülkelerin özellikle deniz ticaretini ele geçirmek için harekete geçtiği iddiaları var. Bu konu hakkında fikriniz nedir?

Yemen 2500 kilometrelik Kızıldeniz sahiliyle çok büyük bir stratejik öneme sahip. Brada büyük devletler arasında bir soğuk savaş var. Şüphesiz Husilerin bu ilerleyişi de bu soğuk savaşın getirilerinden biri. Ele geçirdikleri bölgeler uluslararası ticarette önemli yerler. Deniz ticaretinin merkezi olan Mendeb şu an Husiler tarafından İran için ele geçirilmiş durumda.

‘’İRAN VE HUSİLERİN SIRADAKİ AMACI MEKKE’’

Husiler tam olarak ne istiyor?

Husiler haklarını demokratik yollardan arasaydı kendileri için iyi niyetli konuşabilirdik. Ancak onlar henüz ciddi bir adım atmadan silahlanarak haklarını aramaya başladılar. Şiddetle hiçbir şey çözülmez. O yüzden bu işin altında başka amaçlar var. Suudi Arabistan ise Şii Husi varlığını istemiyor. Çünkü İran ve Husiler’in sıradaki hedeflerinin Mekke olduğuna dair şüphemiz yok.

Şu durumda Husilerle bir uzlaşı gözüküyor mu?

Sanmıyorum. Cumhurbaşkanımız Abdurabbu Mansur Hadi’nin yeniden yönetimin başına geçmesini kabul etmeleri ve silahlarını bırakarak masaya oturmaları gerekiyor. Başka türlü herhangi bir anlaşmanın olabileceğini düşünmüyorum.

‘’İRAN’IN ŞU AN 4 BAŞKENTİ VAR’’

Son olaylarladan‘İran’ın Körfez bölgesine hakim olmak istediği’ sonucu çıkar mı? Zira İran’dan bu minvalde birçok açıklama geldi.

Biraz geçmişe gidersek İran’ın Bağdat’a da girdiğini görebiliriz. Bu açık bir gerçektir, şu an İran Irak’ı işgal etmiş durumdadır. Suriye’de de aynı durum söz konusu. Suriye’nin fiilen yöneticisi İran’dır kimse inkar edemez. Bu bölgelerde çeşitli hesapları söz konusu. Lübnan’da da aynı şekilde ve son olarak da Yemen. Şu an İran,’ın Ortadoğu’da 4 başkenti var. Bağdat, Şam, Beyrut ve şimdi de Sana. Ve bunu daha da genişletmek istiyorlar.

İran Husileri demokratik haklar için değil orada bir Şii hükümeti kurmak için destekliyor. Cihan-1 Cihan-2 adlarında gemiler gönderdiler.

‘’ABD’NİN ESED’İ AYAKTA TUTUYOR ÇÜNKÜ…’’

ABD’nin Suudi Arabistan’ı desteklediğini, diğer taraftan da İran’la müzakere içinde olduğunu söylüyoruz. ABD’nin bölgedeki rolü nedir peki?

ABD fiilen Suriye ve Yemen’de gözükmüyor. Irak’ta etkin. İran ile arayı iyi tutmaya çalışıyor. Çünkü İran Esed’in en büyük destekçisi. ABD de İsrail ile sınır olmasından dolayı Esed’in düşmesini istemiyor. Suudi Arabistan ile zaten geçmişten gelen ittifakları var. Bu yüzden operasyona karşı çıkmıyor. Büyük devletlerin oyunu söz konusu. Rusya, Çin, İran, Suudi Arabistan, ABD…

‘’ARAP BAHARINI İSTEMEYECEK SEVİYEYE GELDİK’’

Özellikle Arap Baharından sonra yaşanan gelişmelerden sonra yaşanan büyük oyun Ortadoğu’yu kaos ortamına çevirdi. Öyle ki artık keşke Arap Baharı başlamasaydı diyecek seviyeye geldik.

Yemen’de vurulan yoğurt fabrikası

Fabrikanın vurulmasıyla ilgili iki iddia var. İlki Husilerin silahlarının orada olduğu için vurulduğu. İkincisi de Husilerin kendilerini desteklemeyen fabrikayı ateşe verdiği.

‘’TÜRKİYE’NİN DURUŞU AKILLICA’’

Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinin Husilere yönelik başlattığı operasyon sonrası Türkiye her türlü lojistik destek verileceğini açıkladı. Bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’nin yaklaşımını ‘akıllıca’ niteliyorum. Türkiye Ortadoğu’daki karışıklığın farkında. Operasyonda Suudi Arabistan’ın yanında olacağını söyledi. Bu da Türkiye açısından isabetli bir karar.

‘’EL KAİDE HÜKÜMET GİBİYDİ’’

Husilere yönelik operasyonda başlarda El Kaide örgütünün de hedef alınacağı söylenmişti ama üzerinden 1 hafta geçti ve kimse El Kaide’yi konuşmuyor. Bu örgütün rolü nedir?

El Kaide devrimden önce Ali Abdullah Salih ile çalışıyordu ve ikinci bir hükümet gibiydi. Gençler sokağa dökülünce Salih El Kaideyle anlaşma yaptı ve onlara askeri kamplar hediye etti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 19
  • sonu hayirola 8 yıl önce Şikayet Et
    araplar aynen enperyalislergibi bir inperyum kurup insanlari kontrol etmek istiyorlar, arap benim kardesim deyil hicbirzan ve olmiyacak !!!
    Cevapla
  • haso 8 yıl önce Şikayet Et
    iran yayılmacı politikasına devam ediyor batıdanda destek aldı oldular 5 artı 1
    Cevapla
  • Gonyalı 8 yıl önce Şikayet Et
    ülen ne demek sırada Mekke .. Bunu söylerken bile insan utanır.Ne yani ban husi olsa ne olur hususi olsa ne olur korkak yahudi olsa ne yazar iran olsa ne yazar. Biz gönülden Allahüekber diyorsak korkacağımız bi durum yok..Gavurlarda Müslümanlık olmayınca teknoloji olsa bana ne yazar , sonuçta teknolojinin de gerçek sahibi Allah.. Canlı cansız her şey Allah ındır bunu unutmayalım..Bu ümmet ne savaşlar aldı bi k.çıkırık toplulukla mı başedemeyecek.. Biz ne güne duruyoruz Müslüman olarak... iran , israile atıp durmaya devam etsin bir savaş sırasında abd ve israille müttefik olacak.
    Cevapla
  • ömer ali 8 yıl önce Şikayet Et
    bu nasıl ataşe cepheleşmeden haberi yok suud ile iranı aynı kefeye koyuyor.suudu sen davet ettin senin farkın ne o zaman.
    Cevapla
  • 0_sen_de_yolcusun_0 8 yıl önce Şikayet Et
    Araplar.. her zaman fitnenin başkenti. tüm peygamberlerin ilk geldiği yer. hep cahil kaldınız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!