'Bitiş çizgisine birkaç metre kaldı'

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İran ile devam eden nükleer müzakerelere ilişkin açıklama yaptı.

'Bitiş çizgisine birkaç metre kaldı'
'Bitiş çizgisine birkaç metre kaldı'
GİRİŞ 02.04.2015 01:58 GÜNCELLEME 02.04.2015 01:58

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, İngiltere ile Almanya'dan oluşan 5 1 ülkeleri arasında devam eden nükleer müzakerelerden dün gece ayrılan Fabius, görüşmelere tekrar katılmak için İsviçre'nin Lozan kentine geldi. 

Basın mensuplarına kısa bir açıklamada bulunan Fabius, İran ile nükleer programına ilişkin varılacak anlaşmanın "sağlam" ve "doğru" bir anlaşma olması gerektiğini ifade etti. 

Görüşmelere gece boyunca devam edeceklerini dile getiren Fabius, "Bitiş çizgisine birkaç metre kaldı ancak son her zaman en zor olanıdır" yorumunda bulundu. 

Öte yandan, daha önce Rusya ve Çin dışişleri bakanları nükleer müzakerelerden ayrılmıştı. Taraflar nükleer müzakerelerin çerçeve anlaşması için belirlenen sürenin 31 Mart'ta dolmasına rağmen görüşmelere devam ediyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de İran nükleer görüşmelerinde bu akşam yeni önerilerin olacağını ve anlaşmaya varmanın hala mümkün olduğuna inandığını kaydetmişti. 

Varılması hedeflenen ortak mutabakat ile tarafların üç ay daha görüşmelere yeni bir aşamada devam etmesi bekleniyor. İran'ın nükleer kapasitesiyle ilgili nihai anlaşma için belirlenen takvimde son tarih ise 1 Temmuz. 

İran ile müzakere eden 5 1 ülkeleri, varılması hedeflenen anlaşma için İran'ın nükleer çalışmalarını öncelikle 10 yıl durdurmasını, sonraki 5 yıl için ise İran'ın nükleer çalışmaları üzerindeki kısıtlamaların aşamalı olarak kaldırılmasını istiyor. Ancak İran, 10 yılın tartışılabileceğini, sonrasında nükleer program üzerindeki bütün kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyor. 

Görüşmelerdeki diğer görüş ayrılığı ise Batı'nın İran'a yönelik yaptırımları kaldırmak yerine askıya almak istemesi. Batı, İran'ın varılacak anlaşmaya uymaması ihtimali gerekçesiyle BM yaptırımlarının kaldırılmasını değil, askıya alınması gerektiğini savunuyor. İran ise uygulanan tüm yaptırımların kaldırılması gerektiğini belirtiyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...