Yezidiler 'Kırmızı Çarşamba'yı buruk kutladı

Irak'taki Yezidiler, kutsal kabul ettikleri "Kırmızı Çarşamba" bayramını kutladı.

Yezidiler 'Kırmızı Çarşamba'yı buruk kutladı
Yezidiler 'Kırmızı Çarşamba'yı buruk kutladı
GİRİŞ 15.04.2015 00:24 GÜNCELLEME 15.04.2015 00:24
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Rumi takvime göre nisan ayının ilk çarşambası Yezidi inancında kutsal gün kabul ediliyor. Yezidiler, bu günü kutlamak için Musul'un Şeyhan ilçesinde dağlarla çevrili olan kutsal mabetlerinin bulunduğu Laleş'te bir araya geldi. Laleş Dağı'ndaki tapınağa yürüyen Yezidiler, günahlardan arındıklarına inandıkları Enzel Köprüsü'nün kapısını öperek, dualar ettiler ve üç tur attı. 
 
Daha sonra Şeyh Adiy başta olmak üzere çok sayıda Yezidi şeyhe ait mezarın bulunduğu Nurani Dergahı'na gelen Yezidiler, ruhani liderleri olarak kabul ettikleri Baba Şeyh'in elini öperek dua istedi. 
 
 Ardından tapınağa yalın ayakla giren Yezidiler, bu sırada yağan yağmurdan dolayı zor anlar yaşadı. İçeride bulunan kolonlara kumaşlarla düğüm yaparak çözen Yezidiler dilek diledi. Güneşin batmasıyla bir yılı temsil eden 365 ateşin yakıldığı yere geçen Yezidiler, ateş yakarak dualar etti. 
 
Ateşi yaktıkları zaman beyit okuyup dualar eden Yezidiler, gece boyunca kutsal mekanda ibadet edecek. Etkinlik sabahın erken saatlerinde mezar ziyaretiyle devam edecek.
 
DAİŞ'in Musul'un Şengal ilçesini ele geçirmesinin ardından evini terk ederek Duhok'taki Şahriye kampına yerleşen İsa Hıdır, "Kırmızı Çarşamba"yı buruk kutladıklarını söyledi. 
 
YEZİDİLİK İNANCI
 
Tarihi ve dini kaynaklardan derlenen bilgilere göre Yezidilik ateş, güneş ve suyun kutsal sayıldığı bir inanç şekli. Bu inançta sonradan Yezidi olunmuyor. Bir Yezidi'nin başka bir dine geçmesi en büyük günah olarak kabul ediliyor. Bu dinin kutsal kitapları Mishefa Reş (Kara Kitap) ve Cilve olarak biliniyor. Ama bu iki kitabın kayıp olduğu ifade ediliyor. Yazılı bir kutsal kitabın olmaması nedeniyle dini ritüeller sözlü bir şekilde nesilden nesile aktarılıyor. Yezidilikte sözlü edebiyat, Kürtçe'nin Kurmanci lehçesinde kendini koruyor. Dini tüm dualar, Kurmanci lehçesiyle yapılıyor.
 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • İslam 9 yıl önce Şikayet Et
    Biz 100 yıldır bayramlaımzı (kurban, ramazan) buruk kutuluyoruz..
    Cevapla
  • Huseyn 9 yıl önce Şikayet Et
    Islamdan basqa bir din ile gelenin dini ondan qebul olunmaz, ve o kes axiretde ziyana ugrayanlardan olar(Ali-Imran 85)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Nissan Qashqai baştan aşağı yenilendi!
Son dakika: Erdoğan 'harekete geçiyoruz' deyip mesajı verdi: Biz 'bitti' demeden bitmez!