İran ile İsrail aynı masada

ABD'nin İran'la müzakere etmesine karşı çıkan İsrail’in, 1990’lı yıllardan beri İranlı uzmanlarla aynı masaya oturduğu ortaya çıktı.

İran ile İsrail aynı masada
İran ile İsrail aynı masada
GİRİŞ 15.04.2015 10:51 GÜNCELLEME 15.04.2015 11:08
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

İsrail basınına göre, iki ülke temsilcileri en son kasım ve aralık aylarında bir araya geldi.İran'la Beyaz Saray arasında anlaşmaya varılan nükleer müzakerelerin en ateşli karşıtlarından İsrail'in, 1990'lı yıllardan bu yana Tahran yönetimi ile nükleer görüşmelerde bir arada olduğu anlaşıldı.

"Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması" organizasyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, tüm Arap ülkelerinin nükleer uzmanları, uluslararası kurul himayesinde periyodik olarak bir araya geliyor. İsrail gazetesi Yediot Ahronot gazetesinde yer alan haberde, kuruluşun Hazırlık Komisyonu Direktörü Lassina Zerbo, kaçak nükleer denemelerin yasaklanması için sekiz ülkeden temsilcilerin organizasyon çerçevesinde toplantı gerçekleştirdiğini ve bu ülkelerden ikisinin İran ve İsrail olduğunu doğruladı.

'GARİP DEĞİL'

“Teknoloji alanında politik olarak beraber olmasalar da bilimsel konularda uzlaşabildikleri konuların olduğunu görmek çok da garip değil" diyen Zerbo, iki ülke uzmanların son olarak kasım ve aralık aylarında Ürdün'de buluştuğunu açıkladı. Ancak, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, nisan ayı başında İsviçre'nin Lozan kentinde 5+1 ülkeleri ile Tahran arasında varılan çerçeve anlaşmasından sonra “Bu, İsrail'in varlığına tehdittir" sözleriyle tepki göstermişti.

PASİF GÖZLEM

Dünyanın farklı ülkelerine kurulan 337 nükleer patlama gözlem tesislerinden 2'si İsrail'e, biri ise İran'a kurulmuş durumda. Ancak İran'a uygulanan yaptırımlar bu ülkeye nükleer ekipman girişini zorlaştırdığı için tesis pasif halde bulunuyor. ABD ile varılan anlaşma sonrasında İran'ın nükleer çalışmalarına geri döneceğini düşündüğü için gözlem tesisinin tekrar aktif hale getirilmesi ve İran'la İsrail'i nükleer tespit düzleminde buluşturmayı tahmin ediliyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 51
  • Günaydın 9 yıl önce Şikayet Et
    Biri İran için ikinci vatanım mı demişti.
    Cevapla
  • bülent 9 yıl önce Şikayet Et
    istediğiniz kadar haber yapın adamlar iran hayranı uyuyanı uyandırmak kolay ayaktakini uyandırmak zor bunlar ayakta uyuyorlar fars kültürünü okusunlarda nasıl devam ediyor anlasınlar
    Cevapla
  • vatan sever 9 yıl önce Şikayet Et
    bu İran orta doğuda geçmişten bu güne kadar hep çıban başı olmuştur Osmanlı zamanın dada şimdide eğer bi fırsat geçse ellerine hemen bize saldırırlar İsrail'le ıranın hiçbir farkı yok
    Cevapla
  • R@M@Z@N 9 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı bunlarla boşunamı mücadele etti.Devamlı sırtımızdan hançerlediler.Osmanlının her avrupa seferinde doğudan girdiler.Zaten adamların Hz.Ebubekire,Hz.Ömere Vede Araplara,Türklere düşmanlıkları var.Adamlar islamı yayma değil şiiliği yayma gayretinde.
    Cevapla
  • ömer 9 yıl önce Şikayet Et
    senin yakın tarihten bile haberin yok ramazan kardeşim...bir araştır israil ordusu sadece iranın kurduğu hizbullah şii örgütü karşısında yenilgi almış ..hizbullah-israil 2006 savaşı bir araştır en azında google amcadan sor
    Cevapla
  • cahidi 9 yıl önce Şikayet Et
    israilin en yakınları hep selefiler vahabiler kaideler olmuştur. tabi türkiye dahil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Denizde de karada da bozguna uğradılar - 25 Nisan 2024 gazete manşetleri
Sergen Yalçın'dan Beşiktaş yönetimine mesaj! Geri dönecek mi?