DAEŞ karargahını Kafkasya'ya taşıyor

Türk istihbarat birimlerinin ulaştığı bilgilere göre Suriye ve Irak'ta sıkışan DAEŞ karargahını Kafkasya'ya taşıyor.

DAEŞ karargahını Kafkasya'ya taşıyor
DAEŞ karargahını Kafkasya'ya taşıyor
GİRİŞ 16.04.2015 11:40 GÜNCELLEME 16.04.2015 11:47
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Milli İstihbarat'ın bilgilerini Rus İstihbarat Serıvisi (FSB) de doğruluyor. FSB de DAEŞ'in Kafkasya'da üs aradığını öne sürüyor. FSB Birinci Müdür Yardımcısı Sergey Smirnov, DAEŞ’in Kuzey Kafkasya’da taraftar aradığını iddia etti. Rus tarafının öne sürdüğü iddialara göre, DAEŞ, NATO üyesi iki güçlü ülke tarafından Kuzey Kafkasya'ya yönlendiriliyor. Kafkasya'nın bakir arazileri ve yeraltı kaynakları ile Hazar petrollerinin paylaşımı için DAEŞ ve türevlerinin kendi topraklarına ihraç edildiğini iddia eden Ruslar, önleyici tedbir arayışındalar.

''ÇİN'E SIÇRATMAK İSTİYOR''

Rus İstihbarat şefleri, "DAEŞ’in Kuzey Kafkasya’ya üssünü taşıması aynı zamanda olayları Doğu Türkistan üzerinden Çin’e de sıçratılması anlamına geliyor. Kafkaslar ve Orta Asya’dan sonra Çin batının hedefinde’’ tezini öne sürüyorlar.

Şangay İşbirliği Örgütü’nün geçtiğimiz günlerde yapılan Anti Terör Toplantısı’nda ana konunun NATO üyesi bazı ülkeler tarafından DAEŞ’in Kafkasya, Orta Asya ve Çin’de konuşlandırılması konusunun tartışıldığı öğrenildi. 

Şangay üyesi ülkeler, Pakistan’da da güçlü bir tabanı bulunan DAEŞ’le nasıl baş edeceklerini net bir karara bağlayamadılar. Alınan bilgilere göre, NATO’nun terör politikalarına sıcak bakmayan bazı NATO üyesi ülkelerin istihbarat birikimlerinden ve desteğinden faydalanılacağı belirtiliyor. 

''KAFKASYA EMİRLİĞİNE İLGİ GÖSTERİYORLAR''

Taşken’te yapılan Şangay İşbirliği Örgütü bölgesel antiterör konseyi toplantısının ardından yaptığı açıklamada Sergey Smirnov, uluslararası terör örgütü DAEŞ’in Kuzey Kafkasya bölgesinden taraftar bulmaya çalıştığını ifade etti. Smirnov DAEŞ’in tehlikesini, üyelerinin diğer terör örgütlerine sızmaya başlamış olmasında görüyor. Yaptığı açıklamada Smirnov ‘’Onlar terör örgütü Kafkasya Emirliğine ilgi gösteriyorlar’’ dedi.

Bazı Kafkasya Emirliği saha komutanlarının DAEŞ’e biat ettiklerini ifade eden Smirnov, bunun çok tehlikeli bir süreç olduğunu, DAEŞ’in çıkar ve etki alanını genişletmeye çalıştığını da belirtti.

Bu duruma karşı birlikte somut önlemler almaları gerektiğini ifade eden Smirnov, etkili işbirliğine örnek alarak da Rusya güvenlik organları ile Özbekistan güvenlik organlarının ‘Hizbut Tahrir’ faaliyetlerini engellemesini gösterdi.

BREZİNSKİ SÖYLEMİŞTİ

ABD’li stratejist Brezinski de DAEŞ ile ilgili ortaya attığı tezinde, örgütün Orta Asya ve Kafkasya’ya yayılabileceğini söylemişti. DAEŞ’in Orta Doğu’da Irak ve Suriye’de devam eden faaliyetlerinin başka bölgelere yayılma ihtimalinin yüksek olduğunu ve terör saldırılarına bu bölgelerde devam edebileceğini belirtmişti Brezinski.

Terör uzmanları da DAEŞ’in gücünü Irak ve Suriye’de mevcut yapısını korumak ve geliştirmek için kullanılacağını fakat eksik duruma gelmeye başladığı zaman buradan kaçan unsurların özellikle otorite boşluğunun olduğu, yönetim ve halkın arasında büyük sorunların yaşandığı, ötekileştirilmelerin olduğu ülkelerde bu tip örgütlerin alan bulabileceği belirtilmişti. 

DAEŞ’in yayılma ihtimalinin bir örneği geçtiğimiz ay Nijerya’dan gelişti.Nijerya’da ülkenin kuzeydoğusunu kontrol eden Boko Haram örgütünün lideri Ebu Bekir Şekau, yayınladığı ses kaydıyla DAEŞ’e biat ettiklerini açıklamıştı. Uzmanlar, örgütün artık ‘DAEŞ’in Afrika kolu’ olduğunu belirtiyor.

KAYNAK: YENİ SÖZ
YORUMLAR 4
  • izzet 9 yıl önce Şikayet Et
    Çin devletine musallat olup Uygur Türklerine yardım etmelerini düşünmek bile doğru değildir .çünkü bu örgütün amacı başka inancı başka ve Çin devleti bizim gibi yakalayıp beslemez bir meydanda dizer ve enselerine birer kurşun sıkar .çin gibi devasa bir askeri gücü bulunan bir ülkede barınmaları imkansızdır .bunlar güçsüz düşmüş kontrulü'nü kaybetmiş devletlerde boş alan bulabilirler.
    Cevapla
  • izet 9 yıl önce Şikayet Et
    izzen bu munafik ISIDIN gayesi baska CIN demek düyademek ISIDIN gayesi ordaki müslümanlari hepsini kursunadizmek ISID seytana hizmetediyo anlamiyomusunuz insanoglu .
    Cevapla
  • ferruh 9 yıl önce Şikayet Et
    rus istihbaratı resmen davet etmiş problemli olduğu bölgeleri bunlarla doldurup kendi işlerini kolaylaştıracaklar
    Cevapla
  • yasin 9 yıl önce Şikayet Et
    soydaşlarımıza faydası olacaksa Çin'e sıçraması güzel olur, unutmayın dinsizin hakkından imansız gelir...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı