Barzani bağımsızlık için referandum istedi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi(IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Washington temasları kapsamında Atlantik Konseyi'nde konuştu.

Barzani bağımsızlık için referandum istedi
Barzani bağımsızlık için referandum istedi
GİRİŞ 06.05.2015 22:42 GÜNCELLEME 06.05.2015 22:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kürtlerin Kobani’den Hanekin’e, DAEŞ ile bin 500 kilometre uzunluğunda bir alanda savaştığını ifade eden Barzani, bu mücadelenin de bir bedeli olduğuna dikkat çekerek, DAEŞ ile mücadelenin kararlı şekilde devam etmesi ve sonlandırılabilmesi için peşmergelerin hala silah ve muhimmata ihtiyacı olduğunu belirtti. Bu konuların kapsamında Bağdat, ABD ve koalisyon ortaklarıyla uygun programların ortaya konulması noktasında istişarelere devam ettiklerini söyledi.

Barzani, bir soru üzerine, şu anki önceliğin DAEŞ ile mücadele olduğunu belirterek, "Ama yeni federal hükümetle öncekine göre ilişkiler çok daha iyi" dedi.

"KENDİ GELECEĞİNİ BELİRLEME HAKKI VERİLMELİ"

Başka bir soru üzerine, DAEŞ ile mücadelede tüm Irak halkının birlik içinde olması gerektiğini, bunun da ülkenin ne kadar demokratik olacağına ve farklı kesimlerin bir arada yaşama başarasına bağlı olduğunu dile getiren Barzani, uzlaşma konusundaki çabaların devam ettiğini ifade ederek, "Ama bu, bizim kendi geleceğimizi belirleme hakkımız için engel oluşturacağı anlamına gelmiyor. Kendi geleceğini belirleme fırsatı referandumla Kürt halkına verilmeli. Bu da şiddetten uzak şekilde, barış, koordinasyon ve anlayış içinde olmalı. Ancak o zamana kadar da sorunların çözümü için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

"BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN GELİYOR"

Barzani, bölgedeki bağımsızlık konularıyla ilgili bir soru üzerine, "Ne zaman olacağını söyleyemem ama bağımsız Kürdistan geliyor" ifadesini kullandı. Bunu, "devam eden, durmayan ve geriye gitmeyen bir süreç" olarak tanımlayan Barzani, "Referandumumuz olacak ama şimdi DAEŞ ile mücadeleyle uğraşıyoruz, o nedenle ertelendi ama yapılacak, güvenlik durumları daha iyi olduğunda yapılacak" dedi.

Barzani, Musul hakkında da "Musul’un kurtarılması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu noktada Bağdat, ABD ve koalisyonla istişarelerde bulunuyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye hakkında da konuşan Barzani, Türkiye ile özellikle de ekonomik alanda olmak üzere iyi ilişkilerden memnuniyetini dile getirdi.

YORUMLAR 1
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    hakkınızdır bi ülke allah hayırlısını nasip etsin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?
Bahçeli Ferdi Tayfur'la kime mesaj verdi? 'MHP lideri buna çok tepkili'