Barzani açıkladı: Bağımsız Kürdistan geliyor

Barzani, ABD ziyareti sırasında Washington'da Atlantik Konseyi'nde konuştu.

Barzani açıkladı: Bağımsız Kürdistan geliyor
Barzani açıkladı: Bağımsız Kürdistan geliyor
GİRİŞ 07.05.2015 03:46 GÜNCELLEME 07.05.2015 20:21
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Kürt halkına kendi kaderini belirleme hakkının referandumla verilmesi gerektiğini belirterek, "Ne zaman olacağını söyleyemem ama bağımsız Kürdistan geliyor. Referandumumuz olacak ama şimdi DAEŞ ile mücadeleyle uğraşıyoruz, o nedenle ertelendi ama yapılacak" dedi. 

DAEŞ'e karşı peşmergenin kazandığı başarıdan dolayı gurur duyduklarını belirtti. "peşmergenin ön cephede özgür dünya için savaştığını, DAEŞ'in yenilmez olduğu mitini sona erdirdiğini ve örgütü 20 bin kilometrekareden temizlediğini" kaydetti.

BİN 200 PEŞMERGE ÖLDÜ, 7 BİN PEŞMERGE YARALANDI

Barzani, DAEŞ ile savaşda bin 200 peşmergenin öldüğünü, 7 bininin de yaralandığını, buna ek olarak maddi ve moral kayıpları yaşandığını söyledi. IKBY lideri, IŞİD'den kaçan Suriyeli mültecilerin sayısının da yerel nüfusu geçtiğini anlattı. "İnsani ve ulusal sorumluluğumuz var ama aynı zamanda, bize çok ağır bir yük getiriyor ve bunu sadece kendi başımıza kaldıramayız" dedi.

İBADİ İLE İLİŞKİLER DAHA İYİ

Maliki hükümetiyle krizler yaşayan Kürt yönetimi, İbadi yönetiminden memnun. Barzani, Erbil-Bağdat arasındaki ilişkilerin öncekine göre çok daha iyi olduğunu söyledi. Ancak hala sorunlar ve farklılıkların bulunduğunu dile getiren Barzani, "Yine de sorunların çözümü için iki taraf da ortak istek olduğuna inanıyoruz" dedi. Barzani, petrol konusunda varılan anlaşmayı Bağdat'ın kabul etmesini ve gelirlerden bölgesel yönetimin payını alabilmesini beklediklerini ifade etti.

''KENDİ GELECEĞİMİZİ BELİRLEME HAKKI''

Barzani, bir soru üzerine, "Irak'ın Kürtler, Sünni ve Şii Araplar ve Türkler, Suriyeliler gibi diğer uluslar olmak üzere üç sütuna sahip olduğunu, kuruluşta da ülkenin Kürtler ve Arapların ortaklığına dayanacağı belirtilmesine rağmen bunun gerçekleşmediğini" savundu.

Uzlaşma konusundaki çabalarının devam ettiğini ifade eden Barzani, "Ama bu, bizim kendi geleceğimizi belirleme hakkımız için engel oluşturacağı anlamına gelmiyor. Kendi geleceğini belirleme fırsatı referandumla Kürt halkına verilmeli. Bu da şiddetten uzak şekilde, barış, koordinasyon ve anlayış içinde olmalı. Ancak o zamana kadar da sorunların çözümü için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

''BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN GELİYOR''

Barzani, "bağımsızlığa" dair bir soru üzerine, "Ne zaman olacağını söyleyemem ama bağımsız Kürdistan geliyor" ifadesini kullandı. Bunu, "devam eden, durmayan ve geriye gitmeyen bir süreç" olarak tanımlayan Barzani, "Referandumumuz olacak ama şimdi DAEŞ ile mücadeleyle uğraşıyoruz, o nedenle ertelendi ama yapılacak, güvenlik durumları daha iyi olduğunda yapılacak" dedi.

Mesut Barzani, Musul'un IŞİD'in elinden kurtarılması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi.

KAYNAK: AL JAZEERA
YORUMLAR 51
  • Saadet Meclise 8 yıl önce Şikayet Et
    Siyonistlerin 100 yıllık projeleri adım adım gerçekleşiyor.Bu oyunu bozarsa Milli Görüşçüler ve Milli İttifak bozar. Kendine gel,Özüne dön Türkiye
    Cevapla
  • okanx34 8 yıl önce Şikayet Et
    abd israili büyütmeye çabalıyor bugün kürdistan hayali kuranlar yarın büyük israili görecekler
    Cevapla
  • İslam 8 yıl önce Şikayet Et
    Hiç sorun yok.
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    Ak parti ne alaka ya sinirda kurulan devlet tehtitdir
    Cevapla
  • Doğrusöz 8 yıl önce Şikayet Et
    New Ottoman hayalperestleri sayesinde Amerika ve İsrail'in ekmeğine yağ sürdük. İsrail hizmetkarı Barzani'yi kolladık, destekledik, şımarttık. Mesele kürt devleti kurulması ya da kurulmaması değil. Türkiye'yi bir parçasını koparmak suretiyle zayıf, sözü geçmeyen, bölgesinde pasif bir rol üstlenen kukla bir devlete dönüştürmek istiyorlar. Şu ana kadar başarılı oldular. Allah(c.c.)fırsat vermesin. Mü'min kardeşlerim artık daha çok uyanık olmalı.
    Cevapla
  • bir adam 8 yıl önce Şikayet Et
    Bağımsız bir kürdistan kurulursa o ülkeyi orada yaşatmazlar Türkiye elini ayağını çekerse birkaç yıl içinde ya IŞİD yada başka bir örgüt ele geçirir.
    Cevapla
  • asasa 8 yıl önce Şikayet Et
    bağımsız kürdistan diye bir ülkeyi abd ve İsrail zaten kurdurmaz kendi uzantısı yapacaklar, nerde görülmüş abd nin alın size vatan dediği yer. adamın derdi petrol, çok mu meraklı kürtlere kürdistana. 100-200 yıllık petrolüne el koyacak kürdistan hayali kuran sözde kürtlerde tarlada çalışmaya devam. peki ne değişecek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi