BM'den ateşkese uyulması yönünde çağrı

BM Güvenlik Konseyi, taraflardan geçici ateşkese uymalarını ve tüm bölgelere insani yardım ulaştırılmasını temin etmelerini istedi.

BM'den ateşkese uyulması yönünde çağrı
BM'den ateşkese uyulması yönünde çağrı
GİRİŞ 13.05.2015 07:04 GÜNCELLEME 13.05.2015 07:04

Yemen'de ilan edilen beş günlük ateşkese ilişkin BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen basın bildirisinde, Yemen'de yaşanan çatışmalar nedeniyle kötüleşen insani durumdan büyük endişe duyulduğu belirtilerek, "Suudi Arabistan ve Yemen hükümetinin inisiyatifiyle" çatışmalara beş günlük insani yardım arası verilmesinden memnuniyet duyulduğu ifade edildi.

Tüm taraflardan bu karara saygı göstermesi, açık ve güvenilir şekilde askeri faaliyetleri durdurması istenen bildiride, acil ihtiyaç içinde bulunan sivillere insani yardım ulaştırılmasının temin edilmesi talep edildi.

BMGK bildirisinde sorunun diyalogla çözülmesi için BM Genel Sekreteri'nden tüm tarafların katılımıyla Yemen Konferansı toplaması da istenerek, taraflara da BM gözetiminde yapılacak müzakerelere katılma ve iyi niyetle çözüme destek olmaları çağrısı yapıldı.

-"Yardımlar politize edilmemeli"-

BM Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos da yaptığı yazılı açıklamada, Yemen'de insani yardım kuruluşlarının zor durumdaki sivillere yardım ulaştırmasına izin veren karardan memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Bu karara tüm tarafların saygı göstermesini isteyen Amos, "Bu geçici ateşkes, çatışmalar nedeniyle mahsur kalmış sivillere gıda, tıbbi malzeme ve hayati gereçlerin ulaştırılmasını sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Yardımların BM kuruluşları aracılığıyla bölgeye ulaştırılmasını da isteyen Amos, "Yardım dağıtımı tarafsız bir kuruluş olan BM tarafından koordine edilmeli. İnsani yardımların politize edilmemesi hayati önemde" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti