''Ramadi düşerse Bağdat...''

Irak İnsan Hakları Komiserliği üyesi Ubeydi: "Ramadi'nin düşmesi, Bağdat için tehlike teşkil edecektir"

''Ramadi düşerse Bağdat...''
''Ramadi düşerse Bağdat...''
GİRİŞ 15.05.2015 15:25 GÜNCELLEME 15.05.2015 15:25

Irak İnsan Hakları Komiserliği üyesi Büşra el-Ubeydi, terör örgütü DAEŞ'in Irak'ın Ramadi kentinde birçok bölgede ilerleme kaydetmesinin ardından, kentin örgütün eline geçmesine karşı uyarıda bulundu.

AA muhabirine konuşan Irak İnsan Hakları Komiserliği üyesi Ubeydi, "Ramadi'deki güvenlik durumu tehlikeli bir hal aldı. Teröristlerin kentin merkezinde yeni bölgeleri kontrol altına almasının ardından merkezi hükümetin güvenliği sağlamak için acilen harekete geçmesi lazım. Hükümetten istenen Ramadinin düşmemesi için aşiretleri silahlandırması ve yeni kuvvetler göndermesidir. Ramadi'nin düşmesi, Bağdat için tehlike teşkil edecektir" dedi.

İlgili tarafların, Bağdat'a göçen ailelerin Ramadi'ye geri dönmesi önerisinde bulunmasının "büyük bir hata" olduğunu savunan Ubeydi, söz konusu ailelerin yeniden DAEŞ tehlikesiyle karşı karşıya kaldığına dikkati çekti. Ubeydi, güvenlik güçlerinin açık bir stratejik planının bulunmamasının, aileleri tehlikeye sürüklediğini kaydetti.

DAEŞ militanları geçen ay, Ramadi'nin merkezine ulaşmak için kentin kuzey bölgelerine geniş çaplı saldırı başlatmış, bunun üzerine Irak hükümeti, militanların ilerleyişini durdurmak için bölgeye takviye güçler göndermişti. Çatışmalar nedeniyle binlerce kişinin bölgeden göç etmek zorunda kaldığı belirtilmişti. Sonrasında Ramadi'de DAEŞ'in saldırıları nedeniyle başkent Bağdat'a sığınan 95 bin ailenin evlerine döndüğü bildirilmişti.

DAEŞ'in Irak'ın Ramadikentine düzenlediği saldırılarda 56 güvenlik mensubunu öldürdüğü iddia edilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız