'Askeri tesisler asla denetlenmeyecek'

İran Dışişleri bakanı Zarif, nükleer anlaşmaçerçevesinde askeri tesislerin denetlenmesinin söz konusu olmayacağını söyledi

'Askeri tesisler asla denetlenmeyecek'
'Askeri tesisler asla denetlenmeyecek'
GİRİŞ 24.05.2015 17:34 GÜNCELLEME 24.05.2015 17:34
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile Bakan Yardımcısı ve müzakere heyeti üyesi Abbas Arakcı, meclisin kapalı oturumunda milletvekillerinin nükleer müzakerelere ilişkin sorularını cevapladı. Zarif, denetimlerin anlaşma çerçevesinde olacağını, askeri tesislerin denetimini ise kabul etmeyeceklerini söyledi.

Resmi haber ajansı IRNA'nın, oturumda bulunan Erdebil milletvekili Kemalettin Pirmüezzin’den aktardığı habere göre milletvekilleri, Zarif ve Arakcı’ya, nükleer tesislerin denetimlerinin hangi şekilde olacağı, yaptırımların nasıl kaldırılacağı, Fordo nükleer tesisinin faaliyeti, uranyum zenginleştirme oranı ve ülkenin gelecekteki nükleer faaliyet programının nasıl bir yol izleyeceği konusunda sorular sordu.

Milletvekillerine, "5+1 grubunun İran’ın uranyum zenginleştirme hakkını kabul ettiğini ve tüm yaptırımları kaldırmayı taahhüt ettiğini" söyleyen Arakcı’nın, "Arak ağır su reaktörünün korunması, tüm yaptırımların anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle eş zamanlı olarak kaldırılması, stratejik değeri göz önüne alınarak Fordo tesisinin 1044 adet santrifüjle birlikte korunmasının Batılı müzakere taraflarının İran’a verdiği taahhütler arasında olduğunu" ifade ettiği kaydedildi.

Askeri tesislerin denetiminin oturumun ana gündemi olduğuna işaret edilen haberde, Dışişleri Bakanı Zarif'in konuya ilişkin, "NPT anlaşması ve ek protokolün dışında başka bir uygulamayı ve denetimi kabul etmeyeceğiz. Ek protokole göre yapılacak tüm denetimlerin önceden programlanmış olması gerekiyor” ifadelerine yer verildi.

Ek protokolün kabul edilmesi için milletvekillerinin onayının alınması gerektiğini belirten Zarif'in, askeri tesislerin denetimini ise kabul etmeyeceklerini vurguladığına işaret edildi.

YORUMLAR 7
  • süzer başaran 8 yıl önce Şikayet Et
    İran,bağımsız bir islam cumhuriyetidir.Bu konunda geri adım atmayacaktır. İran,amerikaya boyun eğmeyecek ve onun havasını söndürecektir.
    Cevapla
  • mert akgün 8 yıl önce Şikayet Et
    Mustafa merte: İran tarafıma doğrudan herhangi bir saldırı olduğunda,cevabını sert bir şekilde veririm diyor.Daha ileri giderlerse,o devleti bitiririm diyor. Şimdi israil irana saldırmadan,iran saldırırsa,o zaman iran dünya kamuyoyunda suçlu duruma düşecektir. Dış politikayı öğrenin biraz... Her zaman ilk saldıran ülke suçludur.İsrail bir hata yapıp irana saldırırsa,o zaman iranın eline koz geçer.Hatta adamlar memnun kalırız diyor.İşte o zaman israil neye uğradığını anlayamaz.Amerika bile israil ,inan kurtaramaz.
    Cevapla
  • süzer başaran 8 yıl önce Şikayet Et
    yusuf: Ne alaka?Toplmda bir çok kişi iranın amerikaya kök söktürdüğünü biliyor.Hatta amerikanın irandan korktuğunu söyleyen bir çok kişi var. Diğer sayfalarda,aşağı yukaru aynı görüşü paylaştığım bir çokinsan var. Yani nası birisi çıktı ,anlamadım.Zaten gerçekler ortada,bir kaç kişi dışında çoğumuz her şeyi görüyoruz.
    Cevapla
  • süzer başaran 8 yıl önce Şikayet Et
    Mustafa mert Filistini gelişmiş roketleri kim verdi biliyomusun?Biz türkiye olrak filistine şuana kadar silah verdik mi? Neden önce kendimize bakmayız da ,başkalarına hemen leke atmayı çok severiz? Neden biliyomusun?Boş konuşmak insana tatlı gelir de ondan. Ama iranın bir sürü gemisi yakalandı,filistine ,hizbulllaha silah taşırken... Ama iran bir yolunu buldu gene görderdi. Peki israile karşı savaşan filitin ve hizbullah değil mi? Şimdi sor kendine,iran israile dolaylı yoldan kurşun sıkıyor mu?Tabiki evet... Biz daha dolaylı yoldan bile israile kurşun sıkamadık...
    Cevapla
  • mustafa mert 8 yıl önce Şikayet Et
    35 senedir israile tek taş dahi atmışmı bu sözde İsrail düşmanı iran
    Cevapla
  • Okur 8 yıl önce Şikayet Et
    İran, 36 yıldır güya İslami bir yönetime sahip... Yani 35 yaşın altı bu yönetim zamanında doğdu, bu yönetimin okullarında eğitim gördü... Ama halkın geldiği nokta ortada. Herkes Avrupalı gibi yaşamaya can atıyor...
    Cevapla
  • yusuf 8 yıl önce Şikayet Et
    aferim sana sonunda gercekleri goran birisi cikti
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular