İran'da ABD'li gazeteci hakim karşısına çıktı

İran'da casusluk yaptığı iddiası ile tutuklanan Washington Post muhabiri Amerikalı gazeteci Jason Rızaiyan hakim karşısına çıktı.

İran'da ABD'li gazeteci hakim karşısına çıktı
İran'da ABD'li gazeteci hakim karşısına çıktı
GİRİŞ 27.05.2015 05:00 GÜNCELLEME 27.05.2015 05:00

İran basınında yer alan haberlere göre, Tahran Devrim Mahkemesi 15. Şubede görülen ilk duruşma, sanığın ailesinin itirazlarına rağmen basına kapalı gerçekleşti.

Mehr Haber Ajansı'nın duruşmanın içeriğine dair yayınladığı haberde, Rızaiyan'ın davasına atanan hakim Ebulkasım Salavati'nin, sanığa yöneltilen suçlamaları, "sınıflandırılmış gizli bilgileri toplayarak casusluk yapmak, bu bilgileri düşman devletlerin kullanımına sunmak ve İran İslam Cumhuriyeti rejimi aleyhinde propaganda yapmak" olarak sıraladığı belirtildi.

Duruşmada, Rızaiyan'ın ABD Başkanı Barack Obama'ya yazdığı iddia edilen mektubun da okunduğu kaydedilen haberde, Rızaiyan'ın mektupta, "Tecrübeli bir gazeteci olduğunu ve İran'da basit bir işçiden, etkin mollalara kadar birçok kişiyle iletişimi bulunduğu" yazdığına yer verildi.

Hakimin, Lara Setrakian ile olan ilişkisini sorması üzerine Rızaiyan'ın "İkimiz de muhabiriz. Tanışıklığımız sadece mesleğimizden kaynaklı" diyerek, iddianamede yer alan "Lara Setrakian'ın İran'a ait bilgileri, ülkenin siyasi, ekonomik ve sosyal durumuna dair raporları ABD Başkanı Obama'ya sunmak üzere kendisine iletmesini talep ettiği" iddialarını reddetti.

ABD'nin Dubai Konsolosluğuyla olan ilişkisinin sorulması üzerine Rızaiyan'ın "Ben sadece muhabirim ve tüm faaliyetlerim muhabirlik çerçevesinde ve yasaldır" sözleriyle kendisine yöneltilen tüm casusluk suçlamalarını reddettiği belirtildi.

Hakimin mahkemeye sunulan delilleri göstermesi üzerine Rızaiyan'ın delilleri de reddettiği bildirildi.

Haberde, Rızaiyan'ın avukatı Leyla Ahsen'in, savcının sunduğu deliller doğrultusunda değişiklik yapmak üzere savunmasını ertelediğine yer verildi.

Washington Post gazetesinin Tahran muhabiri İran doğumlu ABD vatandaşı Rızaiyan, 22 Temmuz 2014'te eşi Yegane Salihi ve bir arkadaşıyla gözaltına alınmıştı. Daha sonra Salihi ve arkadaşı serbest bırakılmış ancak Rızaiyan casusluk yaptığı iddiasıyla tutuklanmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama, mart ayında Tahran yönetimine çağrıda bulunarak, gazetecilerin serbest bırakılmasını istemişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!