''Esed rejimi yakında düşecek''

Suriye'de muhalif grup Nusra Cephesi lideri Ebu Muhammed El Culani, Esed rejiminin yakında düşeceğini ifade etti.

''Esed rejimi yakında düşecek''
''Esed rejimi yakında düşecek''
GİRİŞ 28.05.2015 11:11 GÜNCELLEME 28.05.2015 11:11
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Culani Al Jazeera’ya verdiği mülakatta, Suriye’de savaşın kendileri açısından iyi gittiğini söyledi ve "Esed rejimi yakında düşecek" dedi.

Al Jazeera’nin sorularını yanıtlayan Suriye’de rejim güçleriyle savaşan El Kaide bağlantılı Nusra örgütünün lideri Ebu Muhammed El Culani, Esed rejimi ile savaşlarının kendileri açısından olumlu ilerlediğini, rejimin önemli yerlerde kayıpları olduğunu ve yakında düşeceğini söyledi.

'Rejim ve koalisyon Nusra'ya karşı işbirliği yapıyor'

Güvenlik gerekçesiyle röportajda yüzünü göstermeyen Culani, ABD öncülüğündeki koalisyon ile rejim arasında Nusra Cephesi’nin mevzilerini vurmak için koordinasyon yürütüldüğünü söyledi. Her iki grubun savaş uçaklarının aynı zamanda aynı hava sahasını kullanmalarının bunun kanıtı olduğunu belirten Culani, ellerinde video görüntülerinin olduğunu da ekledi.

"Savaşımız ancak Şam’da bitecek" diyen Culani Esed rejiminin yakında düşeceğini savundu.

"IŞİD ile Esed arasında ortak çıkarlar var"

Culani’ye IŞİD’in Nusra’ya zaman zaman neden saldırdığı da soruldu. Culani, IŞİD’in Esed rejimine karşı savaşırken kendilerine de saldırmalarının sebebinin IŞİD ile Esed rejiminin arasındaki ortak çıkarların üzerinde olduğunu söyledi.

ABD’nin Esed rejiminin gitmesini istemediğini savunan Culani, bu yüzden mevzilerinin ABD tarafından bombalandığını söyledi.

Culani Lübnan’daki tüm siyasi partilerin Hizbullah karşısında tavır almalarını da istedi ve "Esed’in düşmesi Hizbullah’ın düşmesi demek. Esed düşerse Hizbullah Lübnan'ın güneyine çekilecek ve çok zayıf bir konumda olacak" dedi.

"Bizimle savaşmayana dokunmayız"

Culani,  kontrolü altındaki bölgelerde Sünni Müslüman olmayanlara dair yaklaşımları soruldu. Culani "dinden çıkmış" olarak tanımladığı Alevi ve Dürzilerin Sünni mezhebine geçmesini istedi. Ancak bunu kabul etmeyenlere kendilerine karşı savaşmadıkları sürece dokunmayacaklarını belirtti. Culani şunları söyledi;

"Eğer silahlarını bırakır, Esed’i terkederlerse, adamlarını savaşmaları için ona göndermezlerse ve İslam dinine dönerlerse kardeşlerimiz olurlar. Ancak biz, bize karşı silah taşımayan ve Esed’in yanında savaşmayanlara da dokunmayız."

Culani, ellerindeki bölgelerde bulunan Dürzi köylerinin de güvenliğini sağladıklarını iddia etti.
Nusra Cephesi lideri, kurmak istedikleri şeriat düzeninde  Hıristiyan’ların da önemli bir yerleri olacağını da savundu.

Kaynak: Al Jazeera

YORUMLAR 11
  • sidan 8 yıl önce Şikayet Et
    suryedeki silahli hareketler KÜRT VE SIA DÜSMANI ASLA BUNLARLA KÜRTLER OLMIYACAK !!!!
    Cevapla
  • veysi 8 yıl önce Şikayet Et
    ABD ve uşakları Suudi gibi şeriat devletini(!) kurmak istiyorlar!Yani Siyonistlere yeni oyuncak.
    Cevapla
  • yavuz 8 yıl önce Şikayet Et
    veysi isimli arkadaş seni daha önceki yorumlarından biliyorum. Sürekli kafanda komplolar üretiyorsun. Sen istediğin kadar konuş Allah'ın dilediği olacak.
    Cevapla
  • Abdullah 8 yıl önce Şikayet Et
    Kimin abd-nin uşağı olduğu ortaya çlktı. Abd Cebhetun-Nusrayı bombalıyor, İrakta ise şiilerle kol-kola işidle savaşıyorlar.
    Cevapla
  • Ahmed 8 yıl önce Şikayet Et
    Saad geçmişte yorumlarda Nusra diyordun bugün Nusra'ya sallıyon? Temeli yalan ve ihanetle kurulmuş bir örgütü temize çıkarmayın. Nusraya mürted muamalesini işid yapıyor. Ne kadar çatışmadan kaçmak isteselerde hep bela oldular. Ayrıca İşid elemanları culanin özgür suriye ordusuna teslim edildiğini soyluyordu. bugün bir yalanları daha deşifre oldu. Neyse herkes kendi yolunda.
    Cevapla
  • Saad 8 yıl önce Şikayet Et
    Senin de ÖSO ve ABD ile ortak çıkarın var...Eğer öyle değilse ABD sizi havdan babobalıyor onların kulu olan ÖSO ve bezerli ile neden savaşmıyorsun? Eğer çıkarınız yoksa tabiii.. Ayrıca ESED düşerse kimle savaşcaksın? Evinde oturacakmsın yoksa İSLAM devletine savaş mı açacaksın?
    Cevapla
  • el insaf 8 yıl önce Şikayet Et
    sen kimin tarafındasın öso suriyenin halkı senin ananı babanı bacını kardeşini katletseydiler ne yapacaktın kimin uşagı olacaktın sana tavsiye bilmediğin konuları iyi araştır sonra yoru yap
    Cevapla
  • kadir 8 yıl önce Şikayet Et
    sen ve efendilerin avucunuzu yalayacaksınız.5 yıldır 80 ülkeden yüzbinlerce sapık ruh hastası ile suriyeyi irakı yerle bir ettiniz ama vatanlarını savunan insanları her geçen gün dahada güçlendirdiniz.O isanların vatanı olan yerler siin gibi ithal sürülerine mezar olacak.
    Cevapla
  • Abdullah 8 yıl önce Şikayet Et
    Vay seni uyanık esedsever rafizi. Vatanı savunanların kim olduğunu da yazaydın. Esedmi vatanı savunuyor, yoksa varil bombalarıyla şehirleri yerle bir edib, çoluk çocuğu öldürüyor. Ama sizde vicdan yokki buna objektif cevap veresiniz.
    Cevapla
  • yasin 8 yıl önce Şikayet Et
    Esas ruh hastası kundaktaki çocukları öldüren esad ve ona alkış tutan senin gibilerdir. Esad 300 bin masum insanı öldürmeseydi. kimse vatanını, ailesini bırakıp suriyeye gitmezdi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan sert tepki: Bu iftirayı atanları asla ve asla unutmayacağız
Jakuzi yalanı çürüdü: Fonlu medyanın 'Sancaktepe' yayınına Nevşin Mengü bile inanmadı