Balkondan balkona savaş

Halep'e ilk çatışmaların ulaştığı 2012'nin yaz aylarından sonra şehrin bir bölümü adeta hayalet kente döndü.

Balkondan balkona savaş
Balkondan balkona savaş
GİRİŞ 05.07.2015 09:16 GÜNCELLEME 05.07.2015 09:16

Halep’i ele geçirmek için büyük bir operasyon başlatan Suriyeli muhalifler, rejimin askeri üs olarak kullandığı Bilimsel Araştırma Merkezi’ni ele geçirdi. Operasyonda çok sayıda rejim ve Hizbullah’a bağlı milisler rehin alındı. Savaşın sıfır noktasında ise rejim güçleri ile muhalif askerler, karşılıklı binalarda balkondan balkona savaşıyor. İki grubun kontrol ettiği binaların arasındaki mesafe ise sadece 30 metre.

Şehrin önemli bir kısmı rejim uçaklarının attığı varil ve vakum bombaları ile füzeler yüzünden yerle bir oldu. Ancak Esed rejiminin elinde tuttuğu şehrin batı kesiminde çok farklı bir hayat var. Yeni Halep olarak bilinen bu bölgede hayat tüm canlılığıyla devam ediyor, alışveriş ve iş merkezleri çalışıyor.

HAYALET KENTE DÖNDÜ

Yoksul mahallelerde hava bombardımanlarıyla günde ortalama 20 çocuğun ölümü istatistiklere geçmeye devam ederken sadece 10 km uzaklıktaki farklı mahallelerde savaş sanki hiç yokmuş gibi. Halep'in Selahaddin Mahallesi, iç savaşın en çok zarar verdiği yerleşim yerlerinden biri. Mahalle bir günde defalarca bombalı, havanlı ve füzeli saldırılara maruz kalıyor. Mahallede yıkılmayan tek bir bina görmek daha mümkün değil. İç savaştan önce binlerce kişinin yaşadığı bu mahalle şimdi Hollywood yapımı bir film setini andırıyor.

30 METREDE SAVAŞ

Halep Medine Tugayı Komutan Ebu Hasan ile birlikte bu evlerden birine giriyoruz. Evlerin hemen her katında muhalif askerler yerleştirilmiş durumda. Buralarda 24 saat aralıksız nöbet tutuyorlar. Gözler sürekli Esed ve Hizbullah bölgelerinde. Bölge derken akıllara devasa bir alan gelmemeli. Karşı karşıya binaların biri rejimin diğer ise muhaliflerin kontrolünde. İki grubun kontrol ettiği binaların arasında ise sadece 30 metrelik bir mesafe bulunuyor. İki gruba bağlı güçler arasında balkondan balkona çatışmalar yaşanıyor.

O EVLER ŞİMDİ GÖZETLEME KULESİ

Şimdi askeri unsurların gözetleme kulesi olarak kullandığı bu evler iç savaş öncesi Haleplilerin barınağıydı. Türkiye'deki evlere de pek benzemiyorlar, tüm Türkiye'deki ortalama bir evin iki katı büyüklüğünde. Araplar büyük evlerde yaşamayı seviyor ancak hiçbiri şimdi yaşanacak gibi değil. O evlerin sakinleri şimdi ya mülteci kamplarında ya da Türkiye'de bizim “Suriyeliler” olarak tabir ettiğimiz o kalabalığın arasında. Daha şanssız olanlar da bir Avrupa ülkesine kaçak yollarla gitmek isterken denizi aşmayı başaramayıp hayatını kaybetti.

REJİM KONVOYUNA HALEP'TE PUSU KURULDU

Halep'i Esed'den kurtarmak için muhalif orduların kurduğu Ensaruş Şeria Operasyon Gücü'nün dün düzenlediği saldırılarda, Halep Bilimsel Araştırmalar Merkezi kontrol altına alınarak merkezdeki çok sayıda zırhlı araç ve füze ele geçirdi. Muhalif grupların operasyon sırasında çok sayıda rejim askeri ve Lübnan Hizbullahına bağlı milisin esir aldı. Rejim güçleri, kendi kontrolünde tuttuğu Halep Üniversitesi'ni de önceki akşam itibariyle boşaltmaya başladı. Halep operasyonuna destek veren Ebu Amara tugaylarının Şam'dan rejim güçlerine desteğe gelen büyük bir konvoyu da pusuya düşürdü. Aralarında İran ve Hizbullah milislerinin de yer aldığı 30 kişiyi öldürdü.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Avrupa kulüpler sıralaması güncellendi! İlk 20'de 2 Türk takımı
AK Parti’den İstanbul’a 5 yıl sonra bile icraat! İmamoğlu'nun açtığı metro Topbaş'ın eseri