Gazze yaralarını saramıyor

2014 Gazze katliamının yıl dönümü.Yeniden inşası 30 yıl süreceği belirtilen Gazze'nin havadan çekilen görüntüsü durumu gözler önüne seriyor.

GİRİŞ 08.07.2015 09:07 GÜNCELLEME 08.07.2015 09:55
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

İsrail'in Gazze'ye 8 Temmuz 2014'te başlattığı ve 2200'den fazla kişinin öldüğü saldırıların üzerinden tam bir yıl geçti. Yeniden inşa için gerekli malzemelerin sadece yüzde 1'i bölgeye ulaştı. BM'ye göre, Gazze'nin yeniden inşası 30 yıl sürebilir. Al Jazeera'nin havadan çektiği görüntüler durumu gözler önüne seriyor.

8 Temmuz 2014... İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne yoğun bombardıman başlattı. Saldırılar 51 gün sürdü. 2 bin 205 Filistinli hayatını kaybetti. 100 binden fazla Filistinli de artık evsizdi. Al Jazeera'nin İsrail saldırısından bir yıl sonra havadan çektiği bu görüntüler, Gazze'de aradan geçen bir yılda hâlâ yaraların sarılamadığının göstergesi. Gazze'de 20 bin kişi geçeci barınaklarda yaşam mücadelesi veriyor. 

51 GÜN SÜRDÜ

İsrail yönetimi, Gazze'ye ölüm ve yıkımlarla dolu haftalar yaşatmasına gerekçe olarak 12 Haziran 2014'te Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolduğunu açıkladığı üç Yahudi yerleşimcinin cesetlerinin bulunmasını gösterdi. İsrail bu ölümlerden Hamas'ı sorumlu tuttu. Hava saldırılarını gözaltı ve tutuklamalar takip etti. İsrail'in bu saldırılarına karşılık Gazze tarafından roketler atıldı.

Bu sürecin ardından İsrail 8 Temmuz 2014'te "Koruyucu Hat Operasyonu" adını verdiği saldırılarını başlattı. Ramazan'da başlayan saldırılar 51 gün sürdü. BM'ye göre 2 bin 205 Filistinli hayatını kaybetti. Bunlardan bin 483'ü sivil, 521'i çocuk, 283'ü kadın. İsrail tarafından ise 66 asker, bir güvenlik koordinatörü ve 4 sivil öldü. Bir yabancı uyruklu sivil de yine İsrail'de hayatını kaybetti. 11 binden fazla kişi yaralandı.

Uluslararası toplum Birleşmiş Milletler (BM) okullarının bile hedef alındığı saldırıları değil çoğu İsrail savunma sistemine takılan roketleri kınamayı tercih etti.

OKULLAR, PAZAR YERLERİ VURULDU

30 Temmuz'da İsrail ikinci kez BM’nin okulunu vurdu. Okuldaki 16 evsiz Gazzeli hayatını kaybetti. Başka bir İsrail bombası da Şecaiye’deki bir pazar yerinde 20 sivili öldürdü.
1 Ağustos'ta 3 günlük ateşkes ilân edildikten 90 dakika sonra bozuldu. Hamas 2 İsrail askerini öldürdü. İsrail Refah’ın güneyine en şiddetli bombardımanı başlattı.

3 Ağustos'ta İsrail üçüncü bir BM okulunu daha vurdu. 10 sivil hayatını kaybetti. BM Genel Sekreteri Ban-ki Moon, "Bu delilik bitmeli” derken başından beri İsrail’i destekleyip Hamas’ı kınayan ABD de ilk kez İsrail’e karşı sesini yükseltip, BM okulunun vurulmasını “utanç verici" olarak nitelendirdi.

YORUMLAR 11
  • feyza 8 yıl önce Şikayet Et
    zalimi kafiri su mubarek gunler hurmetine kahreyle rabbim.
    Cevapla
  • Ali Çelik 8 yıl önce Şikayet Et
    Yahudiler yakında kendi yaptıkları evleri filistinlilere bırakarak gidecek borç kapanacak.
    Cevapla
  • A@ŞENATEŞ.1453 8 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim İsrail ve yandaşlarınıda yerle bir etsin...
    Cevapla
  • efe 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah sizi kahretsin dinsizler zulm etmeyin bari be
    Cevapla
  • konya 8 yıl önce Şikayet Et
    AKP nin tek başına iktidar olmamasına sevinen ülke İsrail bebek katili düşün Müslüman kardeşim kimleri sevindirdin bak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!