Kürt partileri kızdırdı: PYD, herkesi aldattı

PYD, Suriye’de faaliyet yürüten tüm partilerin katılımıyla Rojava’nın yönetilmesine ilişkin anlaşmayı feshedince Kürtleri bile kızdırdı.

Kürt partileri kızdırdı: PYD, herkesi aldattı
Kürt partileri kızdırdı: PYD, herkesi aldattı
GİRİŞ 07.08.2015 09:00 GÜNCELLEME 07.08.2015 11:06
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

PYD’nin Suriye’de siyasi faaliyetlerini sürdüren tüm partilerin katılımıyla Rojava’nın yönetilmesine ilişkin anlaşmayı feshettiğini söyleyen Suriye Kürt Ulusal Konseyi Temsilcisi Ahmed Kasım, örgütün herkesi aldattığını belirtti.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) İstanbul Temsilcisi Ahmed Kasım, PYD’nin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve İran’la yaptığı anlaşma gereği” diğer gruplara baskı yaptığı ve Irak’ta eğitilen “Rojavalı Peşmergelerin” geçişine izin vermediğini belirterek, “PYD’nin uyguladığı hiçbir proje Kürtlerin yararına değil” dedi.

Suriyeli 16 siyasi partinin bir araya gelmesiyle oluşan ENKS’deki görevinin yanı sıra bölgede siyasi faaliyetlerini sürdüren Suriye Kürt İlerici Demokrat Partisi’nin (PDPK-S) de etkili isimlerinden olan Kasım, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, PYD’nin Suriye’deki faaliyetlerini eleştirdi:

“Suriye devrimi” başladıktan kısa bir süre sonra Murat Karayılan ve PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’in, İran’da, Esad rejimi ve İran devletiyle bir anlaşma yaptığını iddia eden Kasım, varılan anlaşma sonrasında, PYD’nin farklı Kürt partilerin faaliyetini sınırladığını ifade ederek, şunları söyledi: “Suriye devriminin başladığının ilk aylarıydı. Esad, Suriye’deki Kürt partilerine farklı talepler götürdü. ENSK üyesi partiler, Kürtlerin hak taleplerinde ısrar ettiler. Esad ise ‘önce benim yanımda yer alarak muhalefeti yenelim ardından sizlerin haklarını vereyim’ dedi. Esad’ın bu teklifini sadece PYD kabul etti. Esad’ın bunu kabul eden partilere her türlü silah desteği vereceğini söylemesi üzerine belli bir uzlaşma sağlandı.”

"PYD, İran ve Esad’a bağlı"

“PYD, İran ve Esad’e bağlı kalarak diğer Kürt güçlerinin Suriye’nin kuzeyinde (Rojava bölgesinde) faaliyet göstermesine izin vermiyor” diyen Kasım, Irak’ın Duhok kentinde toplanan Suriyeli partiler arasında varılan anlaşmaya da uyulmadığını savundu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Kürdistan Demokrat Partisi Lideri Mesut Barzani’nin davetiyle, Ekim 2014’te 9 gün süren toplantıların sonunda varılan anlaşmayı PYD’nin daha sonra tek taraflı feshettiğini dile getiren Kasım, “Suriye’de siyasi faaliyetlerini sürdüren tüm partilerin katımıyla Rojava yönetilecekti. Ancak PYD, Duhok anlaşmasını vakit kazanmak için yaptı. Herkesi aldattı. Bir anlaşmaya imza attı ancak hiç uymadı. Kamışlı’da kendi  bildiğini okudu. İran ve Esad’a bağlı olduğu için varılan anlaşmayı feshetti.” ifadelerini kullandı.

"Peşmergeye bile izin yok"

PYD’nin zorba bir yönetim kurduğunu, kendi güçlerinden başka hiçbir siyasi ve askeri gücün faaliyetine izin vermediğini belirten Kasım, “Irak’ta eğitilmiş ve sayıları 5 bini aşan ‘Rojavalı Peşmerge’ bulunuyor. Bunların Suriye’ye geçerek bölgemizi korumaları gerekiyordu. Hatta Duhok’ta varılan anlaşmaya göre bu askeri güç, ülkeye giriş yapacaktı fakat PYD buna izin  vermedi,” şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • hakan er 8 yıl önce Şikayet Et
    çin seti yapmak lazım başka çaresi kalmadı..
    Cevapla
  • Tarihçi 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu Kürtler sittin sene devlet kuramazlar kursalar bile ömrü 3 ay olur
    Cevapla
  • YAVUZ SULTAN 8 yıl önce Şikayet Et
    pyd yada pkk o bölgede hüküm sürdügü anda kürt katliami yapacaklar,çünkü bunlar ermeni asıllı iki örgüttür,barzaninin gücü olsa pkk yıda pyd de ortadan kaldırır,pkk dagda domuz yiyerek bir magarada yiyip içerek ve aynı yere pisligini yaparak yaşayan asala örgütünün koludur,öldürülen sünnetsiz pkk lılar buna kanıttır,içlerinde kandırılmış bir çok da gerçek kürt vardır ne yazıkki
    Cevapla
  • hüseyin 8 yıl önce Şikayet Et
    zavallı esat zamanında hiç bir düşmanlığımız yokken topraklarında türkiyeye düşmanlık yapacak pkk kampları kurdurdu kendi kürtlerine vatandaşlık bile vermedi şimdi kendi kürtlerine hak hukuk verecem muhalifleri yenelimde falan diye yardım istiyor yani ne durumlara düştü bu savaş bitmez ortadoğu projesi şudur amerika tsunamimerle büyük nüfüfu yok olacak deniyor şimdiden orta doğuda insan katliamı yapılıyorki kalan amerikalılar oralara yerleşebilsin o yüzden suriyede ırakta filistinde mısırda yemende libyada tunusta savaş bitmeeeeez
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    İhanet eden bedelini öder Filistinli bir bakan Osmanlı ya ihanetimizin bedelini ödüyoruz demişti Müslüman kürdü halkı uyanın yoksa Filistin gibi olacaksınız bu ne olduğu belirsiz din düşmanlarının elinde rahat yüzü göremeyeceksiniz Geç olmadan düzeltin hatalarınızı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkanlık koltuğunu oturan Nisa'dan 'başıboş köpekleri toplayın' talimatı
TÜİK son verileri paylaştı! Hangi ilin nüfusu ne kadar oldu...