Mesut Barzani referandum istedi

Mesut Barzani, başkanlık seçiminin, halk oyuyla mı yoksa parlamentoda mı yapılacağına ilişkin kararın referandumla belirlenmesini istedi.

Mesut Barzani referandum istedi
Mesut Barzani referandum istedi
GİRİŞ 09.08.2015 22:33 GÜNCELLEME 09.08.2015 22:33

Barzani yaptığı yazılı açıklamada, isim vermeden Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran Hareketi'nin başkanlık seçiminin parlamentoda yapılmasını istediğini belirterek, "Kürdistan bölgesinin yönetim sistemi parlamenterdir. Bu anayasada açık bir şekilde belirtilmiştir. Kürdistan başkanlık seçiminin nasıl yapılacağına ilişkin farklı görüşler olabilir. Başkanlık seçimiyle ilgili benim önerim, halkın bunu bir sonuca ulaştırmasıdır. Başkanlık seçimleri nasıl yapılacak  Bunun için referandum yapılmalıdır. Çünkü bütün Kürdistan halkı parti tutmuyor. Halkın tercih hakkı gaspedilemez" ifadelerini kullandı.

Hayatta kaldığı sürece, kendisini vatanının ve halkının peşmergesi olarak gördüğünü vurgulayan Barzani, "Hayatımı halkım ve vatanıma adadım. Bunu bir görev olarak gördüm ve bununla her şeyden daha fazla gurur duyuyorum. Bütün Kürdistan halkı azizdir. Benim için önemli olan peşmergelerin, şehit ailelerinin ve vicdanlı halkın değerlendirmesidir" dedi.

BÖLÜNME UYARISI

Kürt bölgesindeki "tehlikeli girişimlere" ve "bölünme fikirlerine" dikkati çeken Barzani, şunları kaydetti: 

"Geçen 16 Nisan'da Kürdistan halkı, Parlamento Başkanlığı, Başbakanlık ve siyasi partilere çağrıda bulundum. Orada Kürdistan'ın iki idareli olması için tehlikeli bir girişimin olduğunu belirttim. O zaman da bazıları bunun korkutma ve yanıltma amaçlı olduğunu söylüyordu. Ancak uyarısını yaptığımız tehlikeli girişim, 23 Haziran'da çok net bir şekilde parlamentoda yaşandı. Bu kişiler demeç ve açıklamalarında Kürdistan'ın bölünmesine ilişkin görüş ve düşüncelerini saklamadılar. Biz 2004 yılında da vilayetlerin federasyonuna ve Kürdistan'ın parçalanmasına izin vermedik. Şimdi de Kürdistan topraklarının ve halkının parçalanmasına izin vermeyeceğiz."

KYB ve Goran Hareketi, Barzani'nin yetkilerini kısıtlamayı amaçlayan "başkanlık yasa tasarısını" 23 Haziran'da parlamentoya sunmuş, bunun üzerine KDP ile Türkmen ve Hristiyan milletvekilleri oturumu terk etmişti. 

Barzani, "siyasi kriz" olarak değerlendirilen 23 Haziran'daki olayların sorumlusu olarak gördüğü Goran'a mensup IKBY Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammet'in inandırıcılığını kaybettiğini savundu. 

Mesut Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi, Barzani'nin görev süresinin uzatılmasını ve ertelenen başkanlık seçiminin halk oyuyla yapılmasını istiyor. KYB, Goran Hareketi ve İslami Toplum Partisi (Komel) ise Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına temkinli yaklaşıyor.

Üç parti Barzani'nin görev süresinin uzatılması karşılığında yetkilerinin kısıtlanmasını ve bölgesel başkanlık seçiminin parlamentoda yapılmasını talep ediyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu