İran ve Türkiye, Suriye’de 'kısmi ateşkes' sağladı

Suriye'de silahlı muhalif gruplar ve hükümete bağlı birlikler, üç bölgede 48 saatlik kısmi ateşkes kararı aldı.

İran ve Türkiye, Suriye’de 'kısmi ateşkes' sağladı
İran ve Türkiye, Suriye’de 'kısmi ateşkes' sağladı
GİRİŞ 13.08.2015 03:29 GÜNCELLEME 13.08.2015 03:30
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Anlaşma, El Kaide terör örgütünün Suriye kolu El Nusra Cephesi'ne yakın muhalif gruplar ve Şam rejimi adına bölgede çatışan Lübnan Hizbullahı arasında sağlandı. Muhalifler adına müzakereleri, Nusra Cephesi ile birlikte Fetih Ordusu adlı oluşumda yer alan Ahrar el-Şam'ın yürüttüğü belirtildi.

TÜRKİYE VE İRAN DEVREYE GİRDİ

Reuters haber ajansı ise, 48 saatlik ateşkesi Türkiye ve İran'ın sağladığını bildirdi. Şam yönetimine yakın üç resmi yetkili Reuters'a, bu ateşkesin, muhalifleri destekleyen Türkiye ile Şam'ı destekleyen İran arasındaki görüşmelerin sonucu olarak hayata geçtiğini söyledi. Bu durumun, bölge ülkelerinin Suriye'deki çatışmalarla ilgili yeni ortaya çıkan yaklaşımının işaretlerinden biri olduğu yorumu yapıldı. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, dün Lübnan ziyaretini tamamladıktan sonra Şam'a geçti. Zarif'in Türkiye ziyareti ise son dakikada iptal olmuştu.

Lübnan'da Şam rejimini destekleyen Hizbullah'a yakın televizyon kanalı Al Manar'ın aktardığına göre, ateşkes ilan edilen bölgeler Lübnan sınırı yakınlarındaki Zabadani, ile İdlib vilayetinde ordu kontrolündeki Fuaa ve Kefraya olarak belirlendi. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, silahlı muhalif grupların Zabadani'den çekilmesi ve Fuaa ile Kefraya bölgesinde yardım ulaştırılması için kuşatmanın kaldırılmasına yönelik müzakerelerin de yapıldığını aktardı. Kuşatma altındaki bölgelerde gıda ve tıbbi malzeme yardımı sağlanması amacıyla bölgede daha önce de zaman zaman kısmi ateşkes ilan edilmişti.

TÜRKİYE'YE ÖVGÜ!

ABD önderliğindeki koalisyonun Suriye’de hedef aldığı gruplar arasında yer alan Ahrar el-Şam, Türkiye'nin Suriye’nin kuzeyinde bir güvenli bölge kurulması yönündeki planına destek çıktı. Örgüt, güvenli bölgenin, ''Suriye halkının çıkarına olduğunu, sivillerin korunması ve sığınmacıların geri dönüşü için hayati olduğunu'' belirtti.

Açıklamada, Türkiye'den ''devrimin en önemli müttefiki'' olarak bahsedilirken ''Türkiye ile bizim aramızdaki stratejik ilişki, zorluklara göğüs germek ve Suriye'nin geleceğini biçimlendirmek için gereklidir'' denildi.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 6
  • ali emir izmir 8 yıl önce Şikayet Et
    3 gün sonra birdaha ateşkes sağlansın sonra 30 gün ateşkes sonra her ay ateşkes imzalansın savaş böylece bitsin
    Cevapla
  • sinani 8 yıl önce Şikayet Et
    iran hain pkkyı destekliyor gibi dikkat
    Cevapla
  • BALBA 8 yıl önce Şikayet Et
    iran tarafı: israil karşıtı suriye lübnan direniş ekseni. türkiye tarafı: siyonist tekfirciler, cihatçılar
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    he kardaşım he... iran israil dostluğunu bilmeyen mi var
    Cevapla
  • zalimler 8 yıl önce Şikayet Et
    ya bana hic oyle gelmedi abd turklerden orada olmasindan rahatsiz irana masa altindan taviz ver ve bu turklerin suriye uzerindeki istahini sondurelim demis olabilir sonra sana uygun kivamda devrederim demis olabilir
    Cevapla
  • ibilgili 8 yıl önce Şikayet Et
    hadi hayırlısı işi abd ye bırakmayın bitirin hemen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı