Rus askerleri Suriye'ye sevk ediliyor

Rusya ve ABD arasındaki Suriye krizi görüşmelerinden sonuç çıkmayınca Rus birliklerinin Suriye'ye sevk edileceği öğrenildi.

Rus askerleri Suriye'ye sevk ediliyor
Rus askerleri Suriye'ye sevk ediliyor
GİRİŞ 04.09.2015 05:05 GÜNCELLEME 04.09.2015 08:00
Bu Habere 89 Yorum Yapılmış

Rusya ve ABD arasında Suriye krizine çözüm bulmak için geçen hafta Moskova'da yapılan görüşmelerden sonuç çıkmayınca Rus birliklerinin Suriye'ye sevk edileceği öğrenildi.

Ukrayna krizi nedeniyle gerilen Rusya-ABD ilişkilerinde Suriye konusundaki ortak çalışmanın yol açtığı iyimserlik havası çabuk dağıldı. Rusya ve ABD arasında Suriye krizine çözüm bulmak için geçen hafta Moskova'da yapılan görüşmelerden sonuç çıkmadı. Anlaşmazlık haberlerinden sonra Rus medyasında daha önce çıkan "Rusya Suriye'ye askeri birlikler gönderiyor. Ve bu birlikler iç savaşın hüküm sürdüğü cephelere sevkedilecek" şeklindeki yorumlar yeniden gündeme geldi.

RUS GENERAL AÇIKLADI

Uzlaşmaya engel olarak ise Kremlin'in 'Esed kalacak' yönündeki pozisyonunu değiştirmemesi gösteriliyor. Sosyal medyada ve Rus haber portallarında yapılan yorumlarda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Beşar Esed'e askeri desteğini artıracağı kaydedildi.

Kaynak olarak ise Yahudi lobisine yakınlığı ile bilinen Amerikan Washington Times gazetesinin 4 Ağustos'ta verdiği bir habere vurgu yapılıyor. Rus TASS ajansını kaynak gösteren Washington Times gazetesi, Rusya hava kuvvetleri komutanlarından General Vladimir Shamanov'un Suriyeli bir gazetecinin sorusuna verdiği ileri sürülen "Esed'in radikallerle mücadele etmesi için gereken her desteği veririz" açıklamasına yer vermişti. Rusya medyası ise General Shamanov'un bu sözlerini, "Rusya, iç savaşa müdahale etmek için Suriye'ye askeri birlikler göndermeye hazırlanıyor" şeklinde yorumlamıştı. Kremlin daha sonra böyle bir girişimin sözkonusu olmadığını dile getirse de, bu iddia hala gündemden düşmüş değil.

Bu iddiaları güçlendiren bir aktör de Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in geçen ayki, "Putin bize siyasi, ekonomik ve askeri destek vereceğini söyledi" yönündeki açıklamasıydı. Suriye görüşmelerinden sonuç çıkmayınca, haber portalları ve sosyal medyadaki gazeteciler ve bazı yetkililer isim vermeden bu iddiaları yeniden dillendirirken bu kez İsrail gazetelerini de kaynak göstermeye başladılar.

GÖREV GÜCÜ ŞAM'DA

İsrail'in Yedioth Ahronot haber sitesinde önceki gün yer alan habere göre Rusya, Suriye'ye savaş uçakları ve saldırı helikopterleri gönderdi. Batılı diplomatların bir Rus görev gücünün Suriye'ye ulaştığını söylediğini ileri süren Ynetnews, bu güçlerin Şam yakınlarındaki bir hava üssüne konuşlandığını yazdı. Haberde ayrıca aralarında danışmanlar, lojistik personeli, teknik personel, pilotlar ve hava koruma birliği üyelerinden oluşan Rus askeri personelinin de önümüzdeki günlerde Suriye'ye ulaşacağı iddia edildi.

MİSTURA GÖRMEZDEN GELİYOR

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Suriye planının, halkın sıkıntılarını azaltacak mekanizmalardan yoksun olduğunu savundu. SMDK genel kurulunun üç günlük olağanüstü toplantısının ardından yayınlanan açıklamada, "Mistura'nın plan ve önerilerinin Esed rejiminin BM'nin 2209 ve 2139 nolu kararlarını sürekli olarak çiğnediğini görmezden geldiği" ifade edildi. SMDK'nın Suriye halkının talepleri doğrultusunda ve Cenevre-1 Bildirisi ile BMGK'nın aldığı kararlar gereğince siyasi çözümden yana olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Siyasi çözüm yasama, yürütme ve yargı erklerinin rejiminin elinden alınarak tam yetkili geçiş hükümetine devredilmesini gerektiriyor. Bu, geçiş döneminde ve gelecekte Beşşar Esed ve zümresinin hiçbir rol almaması anlamına geliyor" denildi. (yenisafak)

YORUMLAR 89
  • TÜRK 8 yıl önce Şikayet Et
    Abdnin ypg ile işi bitti ypg geçmiş olsun ölüceksiniz.
    Cevapla
  • Huso 8 yıl önce Şikayet Et
    Malhemei kubra ve amik ovası savaşı, Allah CC sonumuzu hayır eylesin. Bu savaşa türkiye'de girecek. Hadislerden bu anlaşılıyor. Dokuzyuzbin kişilik islam ordusuyla Dokuzyuzbin kişilik beni asfar, yani rus ordusu savaşır. Ardından mehdi as zahir olur.
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    iyiye işaret değil, ortalık daha da kızışacak
    Cevapla
  • Said 8 yıl önce Şikayet Et
    Eeee rus yandasini koruyor Esed giderse amerikan yandaşı gelecek... Ah be nezaman bu müslüman alemini toparlayan gelecek... Erdoğana güvendik onada sol zihniyet ihanet etti
    Cevapla
  • analist 8 yıl önce Şikayet Et
    3. Dünya savaşının fitilleri yakılıyor. Allah sonumuzu hayretsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...
AB'den çok sert seçim açıklaması: Sonuçlarına katlanacaklar